Az EP különbizottsága szerint adóparadicsom-szerűen működik 7 EU-s ország, köztük Magyarország

eu
2019 március 26., 15:10
comments 104

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, ami szerint 7 EU-tagország (Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia) adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést.

Az EP pénzügyi bűncselekményekkel, adókijátszással és adókikerüléssel foglalkozó különbizottságának jelentését 505 szavazattal, 63 ellenszavazat és 87 tartózkodás mellett fogadta el az EP plenárisa.

A jelentésben tett javaslatok a pénzügyi bűncselekményekkel, adókikerüléssel és adókijátszással foglalkozó uniós rendszer átalakításától kezdve új testületek létrehozásáig terjednek. Az elfogadott ajánlások részletes tervet tartalmaznak az igazságosabb és hatékonyabb adózás elérése érdekében.

A javaslatok között szerepel, hogy az Európai Bizottságnak azonnal hozzá kellene kezdenie egy európai pénzügyi rendőrség és pénzügyi információs egység létrehozásához, és fel kellene állítani egy európai pénzmosás elleni szervezetet. Az ENSZ-en belül létre kellene hozni egy globális adózással foglalkozó testületet.

A jelentéstevők szerint fel kellene számolni az aranyvízum- és aranyútlevél-rendszereket.

Bírálták, hogy Dánia, Finnország, Írország és Svédország elutasítja a digitális szolgáltatások megadóztatását. Sajnálatukat fejezték ki, hogy több európai bank részese volt az orosz, úgynevezett Trojka pénzmosoda-csalásnak. Rosszallásukat fejezték ki, hogy agresszív adótervezése révén Hollandia 11,2 milliárd euró adóbevételtől fosztja meg a többi uniós tagállamot.

Véleményük szerint sokkal jobban kellene védeni a csalásokat felfedő közérdekű bejelentőket és az újságírókat, és fel kellene állítani egy EU-s alapot az oknyomozó újságírás támogatására.

A különbizottságot 2018. március 1-én hozták létre az előző öt év, egyebek mellett a Luxleaks, Panama-iratok és Football Leaks folyamatos botrányai nyomán. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.