Bagi Iván szerint a humoristának szeretettel kell nyúlnia a közszereplőkhöz, nem gúnyolódni rajtuk

Média
2019 március 28., 08:05
comments 394

Néhány napja írtunk róla, hogy a Fidesz újra gazdasági újságot szeretne csinálni a Figyelőből, de ez az igyekezet a most csütörtökön megjelent számban még nem ért be teljesen. A hetilap címlapsztorijában Bagi Iván humorista beszél költészetéről, az ellenzékről, a migrációról, és saját humorfelfogásáról Kunfalvi Nóra vele készített interjújában.

A kritikával nincs semmi gondom. Hiszen ez a humor műfajának az alapja.

- beszél komolyan Bagi Iván, aki így folytatja:

„Amikor nem szeretettel nyúlunk egy témához, jelenséghez, közszeplőhöz, akkor ott a humor rögtön gúnnyá válik, gyilkos cinizmusba, megvető gőgbe csap át, amely a műfaj értelmét öli meg. Éppen ezért a szelíd irónia sokkal közelebb áll hozzám.”

Hogy mennyire szelíd Bagi iróniája, és milyen szeretettel tud humoristaként a közszereplőkhöz nyúlni , az kiderül például a köztévén leadott 2018-as szilveszteri kabaréból

„2019-ben is meg kell védenünk határainkat, sőt meg kell nyernünk az európai parlamenti választásokat is ahhoz, hogy megerősítsük pozíciónkat az öreg kontinensen. 2019-ben is hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Mondja például Orbán Viktor hangján ebben a _"_"paródiában"_"_ a rezsim vicces embere.

Ezen kívül az interjúból kiderül, hogy Bagi versírással is foglalkozik, csak sajnos a „kiválasztott kultúrsznobok" miatt az ő költészetének nehéz érvényesülnie. De szerencsére Orbán János Dénes és az állami pénzből működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia a hóna alá nyúlt, és kiadja a kötetét.

Ezen kívül a beszélgetésben spontán végigveszik az elmúlt évek kormányzati propagandakampányainak üzenteit, így kiderül például, hogy Bagi személyes meggyőződése szerint:

  • A baloldali ellenzék szolgai módon igazodik a brüsszeli, bevándorlást támogató körök narratívájához.
  • Európában a normális gondolkodásmód számít extrémnek.
  • Az unió balliberális közfelfogása az utóbbi években önpusztítóvá vált.
  • Önpusztítás = Migráció
  • A multikulti miatt a nemztek elveszítik az identitásukat.
  • Az iszlám nem integrálható a több ezer éves európai zsidó-keresztény kultúrába.
  • A bevándorláspárti országok őslakói félgyarmati státuszba süllyedhetnek saját szülőföldjükön.
  • Remélem nem maradt ki semmi fontos.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.