Az Európai Bizottság szerint az a legvalószínűbb, hogy április 12-én jön a kemény Brexit

Több 444 videó?
Szeretném

Miután a brit parlament harmadszor is leszavazta a kormány Brexit-megállapodását, az Európai Tanács elnöke április 10-re összehívta a kormányfőket egy rendkívüli csúcsra.

A londoni parlament alsóháza pénteken harmadszor is elutasította a kilépési megállapodást. A délutáni szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett. A szavazás után Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kijelentette, hogy az újbóli elutasításnak súlyos következményei lehetnek, ugyanis 

az alapeseti forgatókönyv most az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én kikerülhet az Európai Unióból.

A tavaszi uniós csúcsértekezleten született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió a kilépés május 22-ig tartó halasztásába egyezett bele, de ehhez a Brexit-megállapodást a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek. Az elfogadott zárónyilatkozat értelmében újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja marad, de eddig jeleznie kell, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Több mint egymillióan demonstráltak március 23-án Londonban Nagy-Britannia kilépése ellenFotó: Andrea Capello/NurPhoto

Az Európai Bizottság pénteki közleményében sajnálatát fejezte ki a brit parlamenti szavazás negatív eredménye miatt. Kijelentették, az elutasítást követően 

a legvalószínűbb a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit forgatókönyvének megvalósulása. 

Arra emlékeztettek, hogy az Európai Unió április 12-ig adott haladékot Londonnak arra, hogy tájékoztatást adjon a kívánt lépésekről.

„Most Nagy-Britannián a sor, hogy a megjelölt dátumot megelőzően jelezze a kijelölni kívánt utat annak érdekében, hogy azt az Európai Uniós is megvizsgálhassa” - fogalmaztak. „Az Európai Unió teljes mértékben felkészült egy április 12. éjfélt követő megállapodás nélküli Brexitre. Az EU egységes marad. A kilépési megállapodásban foglaltak okozta előnyök, ideértve az átmeneti időszakot is, semmilyen körülmények között sem lehetnek egy megállapodás nélküli forgatókönyv részei. Egyéb részlet-megállapodások nem lehetségesek” - húzták alá. (MTI)