„Emeld! Emeld!” - kiabálta az egyik pilóta a Boeing 737-es lezuhanása előtti pillanatban

Tbg
baleset
2019 március 30., 16:29

Megerősíti annak gyanúját, hogy rendszerhiba okozhatta az etióp légitársaság gépének lezuhanását, hogy az egyik pilóta az utolsó pillanatokban azt kiabálta társának:

„Emeld! Emeld!”

A baleset vizsgálatáról a Wall Street Journal szerzett információkat, a lap pedig idézi a felvételen halható egyik pilótát. Miután ezt kiabálta a pilóta, a rádióforgalmazás megszakadt, a gép - hat perccel a felszállás - lezuhant.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737-es Max gépének fedélzetén 157-en utaztak.

A WSJ azt írja, ez a részlet is erősíti a gyanút, hogy a Boeing 737-es gépek átbukást megakadályozó rendszere téves információk alapján mintegy 137 méterrel a föld felett süllyedni kezdett, az irányítást viszont nem tudták visszavenni az automatikától a pilóták.

Hasonló körülmények között zuhant le tavaly októberben Dzsakartában a Lion Air ugyanilyen típusú gépe, akkor 189-en haltak meg.

A Boeing gépeit világszerte a földre parancsolták az etiópiai katasztrófa után. A cég a héten tartott sajtótájékoztatót, amikor is megígérték, hogy minden Max gépet felszerelnek a hibát könnyen orvosolni képes műszerekkel, illetve az átbukást is gátló rendszer (MCAS) szoftverjét is frissítik. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.