„Emeld! Emeld!” - kiabálta az egyik pilóta a Boeing 737-es lezuhanása előtti pillanatban

Tbg
baleset
2019 március 30., 15:29
comments 242

Megerősíti annak gyanúját, hogy rendszerhiba okozhatta az etióp légitársaság gépének lezuhanását, hogy az egyik pilóta az utolsó pillanatokban azt kiabálta társának:

„Emeld! Emeld!”

A baleset vizsgálatáról a Wall Street Journal szerzett információkat, a lap pedig idézi a felvételen halható egyik pilótát. Miután ezt kiabálta a pilóta, a rádióforgalmazás megszakadt, a gép - hat perccel a felszállás - lezuhant.

Az Ethiopian Airlines Boeing 737-es Max gépének fedélzetén 157-en utaztak.

A WSJ azt írja, ez a részlet is erősíti a gyanút, hogy a Boeing 737-es gépek átbukást megakadályozó rendszere téves információk alapján mintegy 137 méterrel a föld felett süllyedni kezdett, az irányítást viszont nem tudták visszavenni az automatikától a pilóták.

Hasonló körülmények között zuhant le tavaly októberben Dzsakartában a Lion Air ugyanilyen típusú gépe, akkor 189-en haltak meg.

A Boeing gépeit világszerte a földre parancsolták az etiópiai katasztrófa után. A cég a héten tartott sajtótájékoztatót, amikor is megígérték, hogy minden Max gépet felszerelnek a hibát könnyen orvosolni képes műszerekkel, illetve az átbukást is gátló rendszer (MCAS) szoftverjét is frissítik. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.