A független értékelés szerint az MTA kutatóhálózata az egyik legjobb Európában

Több 444 videó?
Szeretném

„Az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik. A hálózat teljesítménye kiváló, és számos olyan alkotóműhellyel rendelkezik, amelyek a világ élvonalába tartoznak, és nemzeti kincsnek tekinthetők. A kutatóhálózat gyökeres átalakítására nincs szükség, de – mint minden nagy rendszeren – ezen is lehet fejleszteni, például a fiatal kutatók intenzívebb bevonásával. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a szakmai teljesítményértékelésnek, amelyet az Akadémia az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére végeztetett el, az MTA és az ITM által felkért hazai és nemzetközi szakértők bevonásával, nemzetközi standardok figyelembe vételével” - írja az MTA közleménye.

Az értékelés irányítására már 2018 végén létrejött egy testület, az MTA és az ITM 7-7 delegáltjából álló MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Testület, ez határozta meg a kutatóintézetek vizsgálatának szempontjait. Ezek a következők:

  1. Az intézmény/releváns kutatási egység tudományos teljesítménye publikációs és idézettségi eredményei alapján (az adott diszciplína nemzetközi/V4/nemzeti sztenderdjeihez mérten);
  2. Az intézmény vállalati kapcsolatai;
  3. Az intézmény társadalmi célú szolgáltatásai;
  4. Az intézmény kutatóinak részvétele a hazai és nemzetközi tudományos életben és pályázati eredményessége;
  5. Az intézmény kutatóinak részvétele a felsőoktatásban;
  6. Az intézmény személyi összetétele;
  7. Az intézmény vezetési struktúrája és gyakorlata;
  8. Az intézmény kutatásfinanszírozási szerkezetének és hatékonyságának értékelése;
  9. Az intézmény tevékenységére jellemző egyéb.

Az értékelés januárban kezdődött, és március 31-i határidőt tűztek ki a befejezésére. Az értékelés eredményeiről részletesen az MTA honlapján lehet olvasni.