A független értékelés szerint az MTA kutatóhálózata az egyik legjobb Európában

tudomány
2019 április 5., 10:49
comments 146

„Az MTA kutatóintézet-hálózata Európában a legjobbak közé tartozik. A hálózat teljesítménye kiváló, és számos olyan alkotóműhellyel rendelkezik, amelyek a világ élvonalába tartoznak, és nemzeti kincsnek tekinthetők. A kutatóhálózat gyökeres átalakítására nincs szükség, de – mint minden nagy rendszeren – ezen is lehet fejleszteni, például a fiatal kutatók intenzívebb bevonásával. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a szakmai teljesítményértékelésnek, amelyet az Akadémia az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére végeztetett el, az MTA és az ITM által felkért hazai és nemzetközi szakértők bevonásával, nemzetközi standardok figyelembe vételével” - írja az MTA közleménye.

Az értékelés irányítására már 2018 végén létrejött egy testület, az MTA és az ITM 7-7 delegáltjából álló MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Testület, ez határozta meg a kutatóintézetek vizsgálatának szempontjait. Ezek a következők:

 1. Az intézmény/releváns kutatási egység tudományos teljesítménye publikációs és idézettségi eredményei alapján (az adott diszciplína nemzetközi/V4/nemzeti sztenderdjeihez mérten);
 2. Az intézmény vállalati kapcsolatai;
 3. Az intézmény társadalmi célú szolgáltatásai;
 4. Az intézmény kutatóinak részvétele a hazai és nemzetközi tudományos életben és pályázati eredményessége;
 5. Az intézmény kutatóinak részvétele a felsőoktatásban;
 6. Az intézmény személyi összetétele;
 7. Az intézmény vezetési struktúrája és gyakorlata;
 8. Az intézmény kutatásfinanszírozási szerkezetének és hatékonyságának értékelése;
 9. Az intézmény tevékenységére jellemző egyéb.

Az értékelés januárban kezdődött, és március 31-i határidőt tűztek ki a befejezésére. Az értékelés eredményeiről részletesen az MTA honlapján lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt