Majdnem 10 éven át összejátszott a BMW, a Daimler és a Volkswagen, hogy korlátozzák a versenyt

Több 444 videó?
Szeretném

Három nagy német autógyártó, a BMW, a Daimler és a Volkswagen megsértette a közösségi trösztellenes szabályokat azzal, hogy közel tíz éven keresztül korlátozták a versenyt a kevésbé szennyező technológiák kifejlesztése terén, derült ki az Európai Bizottság előzetes vizsgálataiból pénteken.

Hivatalos kifogásközlésében az Európai Bizottság azzal vádolta a három vállalatot, hogy 2006 és 2014 között összejátszottak annak érdekében, hogy korlátozzák a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó technológiák fejlesztését és alkalmazását az Európában piacra kerülő új benzines és dízelautókban.

Ennek eredményeként az európai fogyasztók nem juthattak hozzá a legjobb elérhető technológiával felszerelt autókhoz” - állapította meg Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. Hiába voltak álltak rendelkezésre a megfelelő technológiák, a fogyasztók mégsem juthattak hozzá a környezetbarát autókhoz. Ugyanakkor a innovációs versenyt is korlátozták. Ugyanakkor a környezetvédelmi szabályok megsértésével ez a vizsgálat nem foglalkozott. 

A titkos megállapodást a Spiegel tárta fel 2017-ben, amire az EU 2018-ban indított hivatalos vizsgálatot. A lap most megjegyzi, hogy a  Daimler nem számít büntetésre, mivel a vizsgálat korai szakaszában együttműködött koronatanúként az Európai Bizottsággal.