Az MTA elnöksége mégis szembemegy a kormánnyal, megtartanák az intézethálózatot

POLITIKA
2019 április 16., 19:16

Március elején közös szándéknyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ebben megállapodtak, hogy kidolgozzák az akadémiai kutatóhálózat Akadémián kívüli működésének rendszerét, azaz lényegében az MTA több hónapos vita után engedett a kormánynak.

A hvg.hu szerint azonban kedden döntött az MTA elnöksége: mégis az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak.

A lapnak az elnökség egy tagja azt mondta, ezt a javaslatot fogják benyújtani a májusi közgyűlésen.

E szerint a kutatóhálózat egy szenátus alá kerülne, a kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna az irányításában, de a kutatóintézetek formálisan az MTA részei maradnának, és a költségvetésük is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Arról is döntöttek, hogy az irányító testületbe ne csak a kormány és az MTA, hanem az érintett intézetek is küldjenek képviselőket, így abban többségben lennének a tudósok. Valamint ragaszkodnának az alapfinanszírozás fenntartásához is, elutasítva a kormányzati javaslatot, amely egy pályázati formában működő finanszírozást erőltetne.

A hvg szerint az elnökség ezt, illetve a minisztérium javaslatát is a közgyűlés elé fogja vinni, óvatosságból, de utóbbit nem fogják ajánlani.

Az MTA és az ITM 7-7 delegáltjából álló testület egyébként április elején mondta ki, hogy az MTA kutatóhálózata az egyik legjobb Európában.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.