Az MTA elnöksége mégis szembemegy a kormánnyal, megtartanák az intézethálózatot

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Március elején közös szándéknyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ebben megállapodtak, hogy kidolgozzák az akadémiai kutatóhálózat Akadémián kívüli működésének rendszerét, azaz lényegében az MTA több hónapos vita után engedett a kormánynak.

A hvg.hu szerint azonban kedden döntött az MTA elnöksége: mégis az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak.

A lapnak az elnökség egy tagja azt mondta, ezt a javaslatot fogják benyújtani a májusi közgyűlésen.

E szerint a kutatóhálózat egy szenátus alá kerülne, a kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna az irányításában, de a kutatóintézetek formálisan az MTA részei maradnának, és a költségvetésük is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Fotó: botost/444.hu

Arról is döntöttek, hogy az irányító testületbe ne csak a kormány és az MTA, hanem az érintett intézetek is küldjenek képviselőket, így abban többségben lennének a tudósok. Valamint ragaszkodnának az alapfinanszírozás fenntartásához is, elutasítva a kormányzati javaslatot, amely egy pályázati formában működő finanszírozást erőltetne.

A hvg szerint az elnökség ezt, illetve a minisztérium javaslatát is a közgyűlés elé fogja vinni, óvatosságból, de utóbbit nem fogják ajánlani.

Az MTA és az ITM 7-7 delegáltjából álló testület egyébként április elején mondta ki, hogy az MTA kutatóhálózata az egyik legjobb Európában.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.