Kis híján veszélybe sodorta egy meleg férfi életét a kormányhivatal, de az ombudsman közbelépett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Háttér Társaság közleményben számolt be arról, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal kis híján veszélybe sodorta egy meleg férfi életét. 

Két meleg férfi - egy magyar és egy afrikai állampolgár - 2013-ban kezdeményezte élettársi kapcsolatuk bejegyzését Magyarországon, a Somogy Megyei Kormányhivatalnál. 

Noha a magyar jog szerint ennek nem akadálya, ha az egyik fél országa ezt a jogintézményt nem ismeri, több anyakönyvvezető ennek ellenére közölte velük, hogy erre nincs lehetőségük.  

Végül 2016-ban beadták kérelmüket a siófoki anyakönyvvezetőhöz, de a kérelmet elbíráló Somogy Megyei Kormányhivatal ragaszkodott ahhoz, hogy az afrikai férfi igazolja, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének személyes joga szerint nincs akadálya. 

A férfinek ehhez fel kellett volna fednie szexuális orientációját egy olyan ország hatóságai előtt, ahol üldözik és rendszeresen letartóztatják a nem heteroszexuális embereket. Az országban, ahonnan jön, 10 év börtönt kockáztat az, aki vállalja, hogy meleg.

„Bár a magyar jog lehetővé teszi, hogy az ilyen okiratok benyújtása alól a kormányhivatalok indokolt esetben felmentést adjanak, a hivatal az erre irányuló kérelmet is elutasította” - írja a közlemény. 

A pár a Háttér Társaság jogsegély-szolgálatának segítségével az ombudsmanhoz fordult, és az ombudsman megállapította, hogy a kormányhivatal eljárása „sértette az érintett személyek tisztességes eljáráshoz való jogát, valamint (...) az érintett személyek emberi méltósághoz fűződő jogával összefüggésben is visszásságot okozott”. 

A jelentés szerint nem csak a kormányhivatal hibázott, de rendszerszintű problémát jelezhet, hogy az anyakönyvvezetők nincsenek tisztában a külföldi állampolgár által létesítendő bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó szabályokkal. Az ombudsman ezért azt kéri a Miniszterelnökségtől, hogy nyújtson erről kielégítő tájékoztatást az anyakönyvvezetőknek. Az érintett pár örült az állásfoglalásnak.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye 2009 óta érhető el az azonos nemű párok számára, ami elvileg a névviselés és a gyermekvállalás kivételével a házassággal mindenben azonos jogokkal jár. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.