A HVG-sek kivitték a Széll Kálmán térre a címlapplakátokat, amiket a Mahir nem hajlandó kitenni

politika
2019 április 18., 11:49

Szerdán derült ki, hogy a Mahir közölte a HVG kiadójával: többé nem teszi ki a hirdetőoszlopaira a HVG címlapját, amit 1979 óta az aktuális hatalomtól függetlenül mindig hirdettek az oszlopokon. Csütörtök délután ezért a HVG jelenlegi és volt munkatársai felmutatták a címlapot a Széll Kálmán téren.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Jakus Ibolya, a hetilap felelős szerkesztője nyilatkozott. Azt mondta, kedden kaptak egy emailt hogy minden előjel nélkül felmondta a szerződést a Mahir. Erről már pénteken jött üzenet faxon, csak az nem tűnt fel senkinek. 

Hogyan lett a magyar közmédia a propagandagépezet része?
A 444 új videójának bemutatóján, április 23-án Veiszer Alinda beszélget Uj Péterrel és Plankó Gergővel. Jegyek itt rendelhetők.

Valószínűleg még akkor megszületett a döntés, amikor még nem volt kitalálva a friss címlap, amin Rogán Cecília szerepel, bár az is igaz, hogy a hatalom tudhatta, hogy dolgoznak a NER-vezetők feleségeinek közpénzből tolt üzleteiről szóló anyagon.

Jakus Ibolya
photo_camera Jakus Ibolya Fotó: Halász Júlia/444

Jakus azt mondta, teljesen nyilvánvaló számukra, hogy politikai szempontból történt ez, korábban sem a Mahir sem a politika nem jelezte, hogy gond lenne. Egyértelmű, hogy ez a sajtószabadság elleni támadás, a sajtó további csonkítása, és a hirdetési piacot egyébként is eltérítették már a lakájmédia felé. Ez az egyoldalú döntés ennek egy újabb lépcsőfoka.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Mivel kedden jött az üzenet, és addigra ki volt nyomtatva a 150 plakát, ezért közel 100 plakátot felmutattak a Széll Kálmán téren. A rendőrök megérkeztek, kérdezték, mi ez, mert nem volt bejelentve, de mivel nem tart sokáig, nem történt semmi.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

A Mahir a lépést azzal indokolta, hogy nem tud teljesen eleget tenni a vállalt kötelezettségeinek, nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig nem szolgálja a cég érdekeit. A HVG-plakátok az aktuális hatalomtól függetlenül a lap 1979-es alapítása óta hetente kikerültek az utcára, még Simicska Lajos idején sem volt gond, de a cég mára a Mészáros-birodalom része lett.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

A Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-ranglistája szerint egy év alatt 14 helyet zuhant Magyarország, a 180 országot rangsoroló lista 87. helyét szereztük meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.