Az ukrán elnökválasztást megnyerő Zelenszkij máshogy állna a nyelvtörvényhez, mint az eddigi vezetés

külföld
2019 április 22., 14:06

Miután vasárnap Volodimir Zelenszkij nagy fölénnyel nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját, a humorista-politikus kampányszóvivője a nagy feszültségeket kiváltó nyelvtörvényről hétfőn azt mondta, hogy bár szerintük is az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzeléseik vannak, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll.

photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: Stringer/Sputnik

Arra a kérdésre, hogy Zelenszkij kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, a szóvivő leszögezte, hogy a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat. Kijelentette, hogy államnyelv fejlesztése és támogatása az egyik kulcsfontossága feladata az államfőnek. „A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács” - tette hozzá.

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint 2000 módosító indítványt nyújtottak be. A javaslat a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez. 

Tavaly szeptemberben pedig olyan oktatási törvényt fogadtak el, ami hátrányosan érinti a Kárpátalján élő magyar kisebbséget. A törvény egyébként nem kifejezetten a magyar, sokkal inkább az orosz kisebbség kárára akarja erősíteni az ukrán nyelvhasználatot az iskolákban. A magyar kormány a törvény elfogadása után egyre keményebben kezdte követelni annak visszavonását, mára pedig Ukrajna NATO- és EU-közeledését is blokkolják a magyarok az oktatási törvény miatt. 

A külkapcsolatokban várható változásokra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője azt válaszolta, hogy Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a jó irányba lesz.

A 41 éves Zelenszkij évek óta játszott elnököt tévés komédiákban, többek között azzal viccelődött, hogy Porosenko azért akar megint elnök lenni, hogy ne kelljen börtönbe mennie. Aztán beszállt a politikába, nyugatos üzenetekkel, NATO- és EU-csatlakozást ígérve, és főleg korrupcióellenes szlogenekkel - karrierjéről részletesen is írtunk. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.