Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban

Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott csütörtöki találkozóján, amiről a China Daily angol nyelvű kínai lap írt.

A beszámoló szerint Orbán Viktor – aki kétoldalú megbeszélésekre és az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott Pekingbe – a tárgyaláson Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, ami szerinte inkább egy lehetőség, mint fenyegetés.

Orbán arról is beszélt, hogy a kormánya és a magyar nép ápolja a rendkívüli barátságot Kínával, és üdvözli az onnan érkező beruházásokat. Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A China Daily cikke szerint Hszi Csin-ping azt mondta, Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezésben (kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt), és törekedni kell a minél konkrétabb eredményekre.

Az elnök jelezte, hogy idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és Kína várakozással tekint az együttműködésre Magyarországgal, hogy a kétoldalú, átfogó stratégiai partnerség új szintre kerüljön. (Korábban Szijjártó Péter is büszkén idézte fel, hogy Rákosi diktatúrája az elsők között ismerte el Mao diktatúráját.) (MTI)