Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott csütörtöki találkozóján, amiről a China Daily angol nyelvű kínai lap írt.

A beszámoló szerint Orbán Viktor – aki kétoldalú megbeszélésekre és az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott Pekingbe – a tárgyaláson Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, ami szerinte inkább egy lehetőség, mint fenyegetés.

Orbán arról is beszélt, hogy a kormánya és a magyar nép ápolja a rendkívüli barátságot Kínával, és üdvözli az onnan érkező beruházásokat. Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én.Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A China Daily cikke szerint Hszi Csin-ping azt mondta, Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezésben (kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt), és törekedni kell a minél konkrétabb eredményekre.

Az elnök jelezte, hogy idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és Kína várakozással tekint az együttműködésre Magyarországgal, hogy a kétoldalú, átfogó stratégiai partnerség új szintre kerüljön. (Korábban Szijjártó Péter is büszkén idézte fel, hogy Rákosi diktatúrája az elsők között ismerte el Mao diktatúráját.) (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.