Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban

2019 április 26., péntek 8:13
68

Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott csütörtöki találkozóján, amiről a China Daily angol nyelvű kínai lap írt.

A beszámoló szerint Orbán Viktor – aki kétoldalú megbeszélésekre és az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott Pekingbe – a tárgyaláson Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, ami szerinte inkább egy lehetőség, mint fenyegetés.

Orbán arról is beszélt, hogy a kormánya és a magyar nép ápolja a rendkívüli barátságot Kínával, és üdvözli az onnan érkező beruházásokat. Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A China Daily cikke szerint Hszi Csin-ping azt mondta, Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezésben (kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt), és törekedni kell a minél konkrétabb eredményekre.

Az elnök jelezte, hogy idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és Kína várakozással tekint az együttműködésre Magyarországgal, hogy a kétoldalú, átfogó stratégiai partnerség új szintre kerüljön. (Korábban Szijjártó Péter is büszkén idézte fel, hogy Rákosi diktatúrája az elsők között ismerte el Mao diktatúráját.) (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt