Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban

politika
2019 április 26., 08:13
comments 66

Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését – mondta Orbán Viktor Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott csütörtöki találkozóján, amiről a China Daily angol nyelvű kínai lap írt.

A beszámoló szerint Orbán Viktor – aki kétoldalú megbeszélésekre és az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumára látogatott Pekingbe – a tárgyaláson Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, ami szerinte inkább egy lehetőség, mint fenyegetés.

Orbán arról is beszélt, hogy a kormánya és a magyar nép ápolja a rendkívüli barátságot Kínával, és üdvözli az onnan érkező beruházásokat. Orbán optimista a kínai csúcstechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatban.

Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én.
photo_camera Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2019. április 25-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A China Daily cikke szerint Hszi Csin-ping azt mondta, Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezésben (kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt), és törekedni kell a minél konkrétabb eredményekre.

Az elnök jelezte, hogy idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját, és Kína várakozással tekint az együttműködésre Magyarországgal, hogy a kétoldalú, átfogó stratégiai partnerség új szintre kerüljön. (Korábban Szijjártó Péter is büszkén idézte fel, hogy Rákosi diktatúrája az elsők között ismerte el Mao diktatúráját.) (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.