A Rossz versek nyerte a Magyar Filmdíjat

FILM
2019 április 28., 20:14
comments 54

Díjátadóval zárult a Filmszemle romjain Andy Vajnáék által felépített Magyar Filmhét ötödik kiadása.

A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai a szemlén bemutatott 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film közül választották ki a Magyar Filmdíj jelöltjeit, majd a győzteseket. A moziforgalmazású alkotások díjátadó gáláján összesen 19 kategóriában osztottak ki elismeréseket vasárnap este a Vígszínházban.

A legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat a Rossz versek nyerte.

A legjobb játékfilm díját elnyert Rossz versek stábja a 4. Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban 2019. április 28-án. Balról a legjobb rendezőnek járó díjjal kitüntetett Reisz Gábor
photo_camera A Rossz versek stábja a 4. Magyar Filmdíj gálán. Balról a legjobb rendezőnek járó díjjal kitüntetett Reisz Gábor Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA
  • A legjobb rendező: Reisz Gábor (Rossz versek),
  • a legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia (Egy nap), 
  • a legjobb férfi főszereplő Hegedűs D. Géza (A hentes, a kurva és a félszemű),
  • a legjobb férfi mellékszereplő Nagy Zsolt (A hentes, a kurva és a félszemű), 
  • a legjobb női mellékszereplő Monori Lili (Rossz versek), 
  • a legjobb első film az Egy nap
  • a legjobb egészestés animáció a Ruben Brandt, a gyűjtő,
  • míg a közönségdíjas Goda Krisztina filmje, a BÚÉK lett. 
  • A legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Zsófia és Mán-Várhegyi Réka (Egy nap), 
  • a legjobb fényképezését Erdély Mátyás (Napszállta), 
  • a legjobb vágásét Tálas Zsófia (Rossz versek) kapta. 

A legjobb zenéért járó elismeréssel a 2018-ban elhunyt Melis Lászlót (Napszállta) díjazták. 

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap elnöke a gálán kiemelte: soha ennyi pénz nem volt még magyar filmre, ma már évi 10 milliárd forint áll rendelkezésre egészestés magyar játékfilmek támogatására. Az új filmtámogatási rendszer felépítésében az elmúlt nyolc évben kulcsszerepet játszott Andy Vajna - méltatta a nemrég elhunyt filmügyi kormánybiztost Havas. 

Hozzátette: tavaly 15,6 millió mozinéző volt Magyarországon, 500 ezerrel több mint 2017-ben. 2018-ban harminc magyar játékfilmet mutattak be, amelyek összesen több mint egymilliós közönséget vonzottak.

A gálán Andy Vajna mellett megemlékeztek többek között az elmúlt évben elhunyt Kósa Ferenc és Kerényi Imre rendezőről; Szokolai Ottó, Székhelyi József, Tardy Balázs, Matus György, Spindler Béla, Kautzky József, Ádám Tamás, Uri István, Paudits Béla és Tahi Tóth László színészekről; Koós János színész-énekesről, valamint Baló György és Aczél Endre televíziós szerkesztőkről is - írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.