Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében

bűnügy
2019 május 02., 08:22
comments 330

A Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a 4-es metró-ügyében 

- írja a kormányközeli pestisracok.hu-ra hivatkozva az Index. 

Egy Alstom szerelvény az átadás elõtt álló 4-es metró vonalán 2014. március 25-én
photo_camera Egy Alstom szerelvény az átadás elõtt álló 4-es metró vonalán 2014. március 25-én

Az ügyben bő két évvel ezelőtt a Miniszterelnökség tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen azok után, hogy unió csalás elleni hivatala, az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel, és arról tájékoztatást adott a magyar kormány illetékes szerveinek. Akkor a kancelláriaminiszter Lázár János az elmúlt 27 év legsúlyosabb korrupciós ügyeként beszélt a beruházásról.

Egy 2016-ban kiszivárgott OLAF-jelentés alapján közel 100 milliárd forint körüli pénzt kéne visszafizetni Magyarországnak az uniós közösbe. A nagyjából 1,7 milliárd eurós (közel 500 milliárd forintos) költségvetésű projektből az Európai Bizottság városfejlesztésért és regionális politikáért felelős részlegének 228 millió euró, az Európai Beruházási Banknak 55 millió euró járhatna vissza. 

Az okozott kár ennél is magasabb lehet, a hivatal jelentése 163 milliárd forintnak megfelelő eurót emleget. A 4-es metró beruházást az uniós közpénzek pazarló és korrupt felhasználásának állatorvosi lovaként emlegették a brüsszeli döntéshozók. 

Tarlós István főpolgármester 2017 januárjában bizakodott, és azt nyilatkozta, hogy az előzetesen kalkulált 76 helyett lehet, hogy csak 59 milliárdot kell majd visszafizetnie a Fővárosnak és/vagy Magyarországnak. 

A nyomozás megszüntetése azért is furcsa, mert az OLAF jelentés egészen konkrét korrupciós esetekről is hírt ad, így szó esik benne a Siemens-el kötött,  az áramellátó és vonatvezérlő rendszerről szóló bő 30 milliárdos szerződésről, amelyet úgy nyerhetett el a cég, hogy előtte bennfentes információkhoz férhetett hozzá. 

A dokumentumban az áll, hogy a Siemens egy Puch László volt MSZP-pártpénztárnokhoz köthető cégen keresztül több mint 300 millió forintot terített szét várospolitikusok, mérnökök és BKV-alkalmazottak között. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.