Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbánnal

eu
2019 május 7., kedd 13:11
244

Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja az elnökjelöltségét.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, aminek a tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze. Azt mondta:

„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad.”

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője a Mazsihisz székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. március 12-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után azt mondta, a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét, mert a kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, „köszöni szépen”, de nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Orbán azt mondta: Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni, ami súlyos álláspont, Orbán szerint a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértése.

Weber március végén egy, a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és EU-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án a Fidesz tagságának felfüggesztéséről és a magyarországi helyzetnek meg a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben a néppárt által felkért 3 tagú bizottság jelentésének elkészültéig. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt