Weber: Magyarország rossz irányba tart Orbánnal

eu
2019 május 07., 13:11
comments 239

Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország „rossz irányba tart” Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja az elnökjelöltségét.

Az AFP francia hírügynökség megkeresésére Weber felidézte: az EPP politikai közgyűlése felfüggesztette a párt tagságát, így a Fidesznek nincs joga részt venni a szervezet ülésein. Azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

Weber megismételte, hogy az EPP olyan párt, aminek a tagjait közös értékek és az Európa jövőjére vonatkozó közös elvek tartják össze. Azt mondta:

„Akik már nem hisznek az értékeinkben, azoknak ki kell lépniük a pártcsaládból. Mindenkinek el kell döntenie, hogy saját meggyőződése alapján megy, vagy marad.”

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője a Mazsihisz székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. március 12-én.
photo_camera Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője a Mazsihisz székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. március 12-én. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után azt mondta, a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét, mert a kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, „köszöni szépen”, de nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Orbán azt mondta: Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni, ami súlyos álláspont, Orbán szerint a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértése.

Weber március végén egy, a ZDF német televíziónak adott interjúban egy kérdésre válaszolva azt mondta: inkább nem vállalná a bizottság elnöki tisztségét, ha azt csak a Fidesz szavazataival tudná megszerezni.

Az EPP előzőleg a magyar kormány Brüsszel- és EU-ellenes kampányának beszüntetését szorgalmazta, majd politikai közgyűlése március 20-án a Fidesz tagságának felfüggesztéséről és a magyarországi helyzetnek meg a Fidesz tevékenységének vizsgálatáról határozott.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az EPP-ben a néppárt által felkért 3 tagú bizottság jelentésének elkészültéig. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.