Mielőtt megszüntették, még gyorsan csinált 491 millió forint mínuszt a Magyar Nemzeti Kereskedőház

POLITIKA
2019 május 16., 06:47

A 24.hu nézte meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház most nyilvánosságra került utolsó mérlegét, e szerint az állami cég 2018-ban még gyorsan csinált 491 millió forint veszteséget, mielőtt megszüntette a külügy.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházat 2012 végén hozta létre a külügyminisztérium, amikor pár hónapja már Szijjártó Péter államtitkárként egyengette a magyar diplomácia és külgazdaság ügyeit. A cégnek elvileg az lett volna a feladata, hogy segítsen a kis- és középvállalkozásoknak külföldi piacokat felkutatni, és így pörgetni a magyar exportot.

Ezen a fronton az MNKH-nak sajnos nem sikerült nagy eredményeket elérnie, viszont a működés hat éve alatt jó pár botrányos ügy kapcsolódott az állami szervezethez.

Így például Szijjártóéknak az utolsó pillanatban, órákkal az összeomlás előtt sikerült kimentenie az MNKH 4 milliárd forintját a Tarsoly Csaba-féle Quaestorból, miután valamiért pont itt tartották az állami cég tőkéjét.

Tarsoly Szijjártó Péterrel közösen nyitotta meg a magyar kereskedőházat Moszkvában, erről később a külügy azt állította, hogy nekik amúgy semmi közük hozzá.

Az is kiderült, hogy a kereskedőházak bizonyos esetekben fideszes kifizetőhelyként működhettek, sőt a miniszterelnök családtagjaival is sikerült üzleti kapcsolatba kerülniük, illetve a NER fontos külföldi szövetségesének is jutott közpénz a Szijjártó-féle konstrukción keresztül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.