Az Európai Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni – mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pénteken Münchenben a pártcsalád EP-választási kampányának záró rendezvényén.

Minden válság és nehézség ellenére „a mai a legjobb Európa, ami a történelem során valaha is létezett”, az idei EP-választás pedig „az EU történetének legfontosabb választása” – mondta.

Daul szerint „a nacionalista populisták sok tagállamban megerősödtek, és tönkre akarják tenni Európát, a baloldaliak marxista lózungokkal mozgósítanak, a zöldek agyon akarnak szabályozni mindent, Macron elnök pedig úgy akarja átépíteni az európai pártrendszert, hogy csak rá vagy a nacionalistákra lehessen szavazni”.

„Ez nem az az Európa, amit mi akarunk, mi egy erős, okos és emberséges Európát akarunk” – mondta az EPP elnöke a kampányzáró gyűlésen, amin részt vett többek között Manfred Weber csúcsjelölt, Angela Merkel német kancellár, Markus Söder jelenlegi és Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, Bojko Boriszov bolgár és Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Joseph Daul, az EPP elnöke és Angela Merkel német kancellár az EPP kampányzáró rendezvényén Münchenben 2019. május 24-én.Fotó: Christoph Stache/AFP

A házigazda Markus Söder, az EPP-hez tartozó bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke azt mondta, nem lesz együttműködés a nacionalistákkal és populistákkal, mint például az olasz Matteo Salvini vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

Az FPÖ volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárról a napokban megjelent videóról azt mondta: az ilyen politikusok úgy képzelik, hogy „az állam szolgálja őket, és nem ők az államot”.

Arról is szólt, hogy nemcsak az EPP-nek kell elhatárolódnia a jobboldali populistáktól és nacionalistáktól, hanem a balközép erőknek is a baloldali populistáktól, a „demokraták” Európáját és egy „polgári” Európát kell építeni.

Markus Söder és Joseph Daul is méltatta Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki megszakította az együttműködést az FPÖ-vel. Mindketten a támogatásukról biztosították az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét.

A kampányzárón az eredeti tervek szerint Sebastian Kurz is felszólalt volna. A politikus videoüzenetet küldött, és a távollétét azzal magyarázta, hogy otthon van rá szükség, dolgoznia kell a hazája stabilitásáért.

Kurz az üzenetében, Söder és Daul meg a beszédében tett hitet amellett, hogy az EP-választás után Webernek kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki tisztségét. Söder szerint Webernek az EP-választás után kezdődik el csak igazán a kampány. Daul szerint az EPP és Manfred Weber közös céljához, a bizottsági elnöki tisztséghez nagy szükség lesz Merkel támogatására. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.