Az Európai Néppárt elnöke szerint nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni

külföld
2019 május 24., 14:52
comments 109

Nacionalistákkal és Európa-ellenesekkel nem lehet a jövőt építeni – mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke pénteken Münchenben a pártcsalád EP-választási kampányának záró rendezvényén.

Minden válság és nehézség ellenére „a mai a legjobb Európa, ami a történelem során valaha is létezett”, az idei EP-választás pedig „az EU történetének legfontosabb választása” – mondta.

Daul szerint „a nacionalista populisták sok tagállamban megerősödtek, és tönkre akarják tenni Európát, a baloldaliak marxista lózungokkal mozgósítanak, a zöldek agyon akarnak szabályozni mindent, Macron elnök pedig úgy akarja átépíteni az európai pártrendszert, hogy csak rá vagy a nacionalistákra lehessen szavazni”.

„Ez nem az az Európa, amit mi akarunk, mi egy erős, okos és emberséges Európát akarunk” – mondta az EPP elnöke a kampányzáró gyűlésen, amin részt vett többek között Manfred Weber csúcsjelölt, Angela Merkel német kancellár, Markus Söder jelenlegi és Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, Bojko Boriszov bolgár és Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Joseph Daul, az EPP elnöke és Angela Merkel német kancellár az EPP kampányzáró rendezvényén Münchenben 2019. május 24-én.
photo_camera Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Joseph Daul, az EPP elnöke és Angela Merkel német kancellár az EPP kampányzáró rendezvényén Münchenben 2019. május 24-én. Fotó: Christoph Stache/AFP

A házigazda Markus Söder, az EPP-hez tartozó bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke azt mondta, nem lesz együttműködés a nacionalistákkal és populistákkal, mint például az olasz Matteo Salvini vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

Az FPÖ volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárról a napokban megjelent videóról azt mondta: az ilyen politikusok úgy képzelik, hogy „az állam szolgálja őket, és nem ők az államot”.

Arról is szólt, hogy nemcsak az EPP-nek kell elhatárolódnia a jobboldali populistáktól és nacionalistáktól, hanem a balközép erőknek is a baloldali populistáktól, a „demokraták” Európáját és egy „polgári” Európát kell építeni.

Markus Söder és Joseph Daul is méltatta Sebastian Kurz osztrák kancellárt, aki megszakította az együttműködést az FPÖ-vel. Mindketten a támogatásukról biztosították az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjét.

A kampányzárón az eredeti tervek szerint Sebastian Kurz is felszólalt volna. A politikus videoüzenetet küldött, és a távollétét azzal magyarázta, hogy otthon van rá szükség, dolgoznia kell a hazája stabilitásáért.

Kurz az üzenetében, Söder és Daul meg a beszédében tett hitet amellett, hogy az EP-választás után Webernek kell betöltenie az Európai Bizottság elnöki tisztségét. Söder szerint Webernek az EP-választás után kezdődik el csak igazán a kampány. Daul szerint az EPP és Manfred Weber közös céljához, a bizottsági elnöki tisztséghez nagy szükség lesz Merkel támogatására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.