Drágul a készülő Puskás Stadion

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Amikor 2017 márciusban kiderült, hogy az új Puskás Stadion a korábban hangoztatott 100 milliárd helyett 143 milliárd forint lesz nettóban, ráadásul úgy, hogy a korábbi terveknek csak a lecsupaszított változatát építik meg drágábban, akkor elhangzott ígéretként, hogy ebből aztán nem lesz új vizes vébé, az elég nagyvonalúan megszabott kereten belül maradnak. 

Amiben nem volt benne a bontás 4 milliárdos költsége, a tervezés és áttervezés 3,5 milliárdja, az ellenőri munkák 2,3 milliárdja.

Utólag is jöttek tételek, de ezeket ügyesen nem az építéshez számolják. 3,9 milliárdot kapott például Schmidt Mária alapítványa egy, a stadionban kialakított Puskás- és Aranycsapat-kiállításra. Ehhez el kellene hozni a Felcsúton tárolt hagyatékot. 

És van egy friss, 8 miliárdos tétel. A napi.hu írta meg, hogy a Nemzeti Sportközpontok újabb megbízást adott a stadiont építő fővállalkozó párosnak, a Magyar Építő Zrt.-nek és a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek. (Utóbbi az építkezés alatt Mészáros Lőrinc cége lett.) Ezt a tételt sem az építési költségekhez sorolják, hanem „a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítása” a tétel megnevezése. Hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárással intézték el, a két cég 7,8 milliárdos ajánlatot adott, az NSK rábólított. 

Ahhoz képest, hogy azt kommunikálják, hogy az új 8 milliárf forint „nem az aréna építésével, hanem a környezetének az UEFA előírásai szerinti kialakításával van összefüggésben”, ilyen tételek vannak benne: út, járda, parkoló, kerítés és gyalogosátkelő építése, illetve felfestése, a stadion szoborparkjának (dromosz) felújítása, csatornázás és vízvezeték építése, tájépítészet (térkövezés, füvesítés, növénytelepítés, fák kivágása és újak telepítése) sportpályák (például kézilabda- és görhoki pálya), futókörök, játszótér építése, továbbá "igényes kivitelű állandó konténer" épületek: mobil jegypénztárak, vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek, illemhelyek és szociális blokkok kialakítása. Amik nyilván nem is kellenének, csakhát az UEFA megköveteli az Európa-bajnoki meccsekre. 

A tervek szerint novemberben adját át a 67 ezres Puskást, 2020-ban 4 Európa-bajnoki meccset rendeznek majd itt, járdákkal, utakkal, kerítéssel. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.