Transznyefty: Estétől tiszta olaj érkezik Magyarországra a Barátság vezetéken

Több 444 videó?
Szeretném

Szerda este eléri Magyarországot a Barátság vezetéken a tiszta olaj – jelentette be Igor Gyomin, a Trasznyefty orosz olajszállítmányozási vállalat igazgatójának tanácsadója szerdán Moszkvában. „Fényeslitkénél (helyi idő szerint) 0:10-kor elkezdődött az átszivattyúzás. A szabványoknak megfelelő olaj megérkezésének tervezett időpontja 18 óra” – mondta Gyomin.

Az olaj klórszennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező orosz kőolaj tranzitját.

A Mol április 26-án közölte, hogy átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét, a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium április 30-án jelentette be, hogy a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj vált elérhetővé a Molnak. Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolajból és kőolajtermékből álló biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka. A minisztérium szerint az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyarországi kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása. (MTI)