Megtalálták az elsüllyedt hajó roncsát a Margit-híd közvetlen közelében

baleset
2019 május 30., 02:41
comments 388

Megtalálták a szerda esti dunai hajóbalesetben elsüllyedt hajó roncsát - értesült az M1 aktuális csatorna. A tudósító szerint a roncs a Margit híd pillérétől három méterre van a Duna mélyén. Hogy mikor tudják kiemelni, azt még nem tudni. 

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A körülmények eddig is igen nehezek voltak a Duna magas vízállása, nagy sodrása és zavarossága miatt, ráadásul éppen ma indul egy újabb árhullám. 

Az elsüllyedt, kisebbik hajón koreai turisták utaztak, 33-an, kéttagú magyar személyzettel. Az MTI szerint  Mun Dzse In dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el a bajba jutottak és családjuk megsegítésére. A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.

Magáról a balesetről csütörtökön reggel annyit tudni nagy valószínűséggel, hogy egy nagy, 130 méternél hosszabb szállodahajóval ütközött az elvileg 60 fő befogadására képes, BKK-hajó méretű Hableány, olyan sebességnél, hogy a nagyobbik hajó azonnal maga alá gyűrte és elsüllyesztette a kisebbiket. Eszerint a Hableány kerülhetett valahogyan - műszaki hiba, lerobbanás vagy felelőtlen manőver miatt - a szállodahajó útjába. 

Az erőteljes ütközés és a gyors süllyedés miatt könnyen lehet, hogy az áldozatok egy része a roncsba szorult.

Tóth Mihály, a Hableányt tulajdonló Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta: 96 hivatásos tűzoltóval, tűzoltóautókkal, speciális műszerekkel is keresik a túlélőket. Azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.

Update:

Legalább két webkamerás felvétel készült a balesetről, ezek friss cikkünkben nézhetők meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.