Egymilliárd dolláros veszteséget hozott az Uber első negyedéve

Először tett közzé beszámolót az Uber azóta, hogy a fuvarszervező applikációt tulajdonló vállalatot tőzsdére vitték. Eszerint ugyan a vállalat 20 százalékos bevételnövekedést ért el (3,1 milliárd dollárra) és havi aktív 93 millió felhasználójuk is van az első negyedéves beszámoló szerint, de a vállalat mégis egymilliárd dolláros veszteségről számolt be. 

Az Uber vezére, Dara KhosrowshahiFotó: SPENCER PLATT/AFP

A most bemutatott növekedés is lassabb, mint a korábbi negyedévekben: ez a legrosszabb negyedéves eredménye a cégnek 2017 óta, amióta közlik egyáltalán a negyedéves eredményeket. 

A New York Times elemzése szerint 2019 elvileg egy sikertörténet kellett volna legyen az Uber számára, ennek ellenére a cég rendkívül viharos hónapokon van túl: a katasztrofálisan sikerült tőzsdére vezetésről részletesen is írtunk, azóta pedig a vállalat papírjai 11 százalékot vesztettek értékükből. 

Nemcsak az Uber gyengélkedett: legnagyobb amerikai vetélytársa, a Lyft sem remekel a tőzsdén és a negyedéves eredményük szintén egymilliárd dolláros veszteség lehet, ez pedig felvet kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mennyire életképes ezeknek a vállalatoknak az üzleti modellje. 

A Times információi szerint az Uber továbbra is azt a stratégiát választja, hogy költeni fog a növekedésért cserébe: az első negyedévben az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 35 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra nőttek a cég kiadásai.

A mostani veszteség hírére kicsit még emelkedett is az Uber részvényeinek megtépázott árfolyama, mivel a Wall Street a közelmúltbeli IPO miatt tisztában volt a vállalat helyzetével, és őket nem lepték meg az adatok. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.