Egymilliárd dolláros veszteséget hozott az Uber első negyedéve

2019 május 31., péntek 8:05
75

Először tett közzé beszámolót az Uber azóta, hogy a fuvarszervező applikációt tulajdonló vállalatot tőzsdére vitték. Eszerint ugyan a vállalat 20 százalékos bevételnövekedést ért el (3,1 milliárd dollárra) és havi aktív 93 millió felhasználójuk is van az első negyedéves beszámoló szerint, de a vállalat mégis egymilliárd dolláros veszteségről számolt be. 

Az Uber vezére, Dara Khosrowshahi Fotó: SPENCER PLATT/AFP

A most bemutatott növekedés is lassabb, mint a korábbi negyedévekben: ez a legrosszabb negyedéves eredménye a cégnek 2017 óta, amióta közlik egyáltalán a negyedéves eredményeket. 

A New York Times elemzése szerint 2019 elvileg egy sikertörténet kellett volna legyen az Uber számára, ennek ellenére a cég rendkívül viharos hónapokon van túl: a katasztrofálisan sikerült tőzsdére vezetésről részletesen is írtunk, azóta pedig a vállalat papírjai 11 százalékot vesztettek értékükből. 

Nemcsak az Uber gyengélkedett: legnagyobb amerikai vetélytársa, a Lyft sem remekel a tőzsdén és a negyedéves eredményük szintén egymilliárd dolláros veszteség lehet, ez pedig felvet kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mennyire életképes ezeknek a vállalatoknak az üzleti modellje. 

A Times információi szerint az Uber továbbra is azt a stratégiát választja, hogy költeni fog a növekedésért cserébe: az első negyedévben az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 35 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra nőttek a cég kiadásai.

A mostani veszteség hírére kicsit még emelkedett is az Uber részvényeinek megtépázott árfolyama, mivel a Wall Street a közelmúltbeli IPO miatt tisztában volt a vállalat helyzetével, és őket nem lepték meg az adatok. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt