Miért jár Tiborcz István német rendszámú Mercedes AMG G63-assal?

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ács Dániel kollégám kedden fotózta le Tiborcz Istvánt, Magyarország egyik leggazdagabb emberét, Orbán Viktor miniszterelnök vejét, amint egy német rendszámú Mercedes AMG G63-ast vezet a Várkert bazár előtt.

Fotó: Ács Dániel/444

A 2,5 tonnás, közel 600 lóerős autó Magyarországon listaáron több mint 50 millió forintba kerülhet. Nem Tiborcz a NER egyetlen oszlopos tagja, aki külföldi rendszámú autóval közlekedik: egy évtizeddel ezelőtt, még az MSZP-kormány idején Bayer Zsolt szlovák rendszámú autót használt, és a cégét is Szlovákiában tartotta a magas magyar adók miatt. Mészáros Lőrincnek is van G-szériás Mercedese, illetve több hasonló luxusautója is, de azok magyar rendszámúak.

Tiborczot március végén az Átlátszó olvasója is lefotózta ebben az autóban, akkor a Népszava szedte össze, milyen előnyökkel járhat, ha valaki Budapesten német rendszámú autóval közlekedik.

A cikk szerint német rendszámú autókkal akár milliókat spórolhat egy magyar bérlő vagy tulajdonos: magyar állampolgárként egy passaui rendszámú kocsihoz német lakcímmel vagy német/magyar székhelyű céggel kell rendelkeznie, annak a terhére vehet/lízingelhet autót. Németországban jóval kisebbek a költségek, főleg azért, mert  ott csak 19, míg Magyarországon 27 százalékos az áfa, amit abban az országban kell fizetni, ahol a kocsit forgalomba helyezték. (Mondjuk az áfacsalás elkerülése miatt elvileg maximum 60 napig lehet más országban életvitelszerűen használni a más országban regisztrált autót, de ezt igazából senki sem ellenőrzi.)

A német rendszámú autó abban is segíthet, hogy a büntetési csekkek is lassabban érkeznek meg, mert ilyenkor a magyar rendőrségnek a német adatbázisból kell lekérnie az adatokat. Egyébként pár éve az angol rendszámok is megjelentek itthon, miután külföldön dolgozó magyarok kint vesznek autót, amit aztán itthon is életvitelszerűen használnak – írta a lap.

Lazán kapcsolódik ide, de szintén közlekedési hír, hogy nemrég megváltozott a parkolási rend a japán nagykövetségnél, miután a Tiborcz család az utcába költözött.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.