A kormány korlátozhatja a cégadatok megismerését

politika
2019 június 05., 07:31
comments 161

A G7 azt írja, hogy a kormány olyat rejtett a költségvetési salátatörvénybe, ami alapján fizetősek lesznek a cégadatok.

Az üzleti transzparencia jegyében a Magyarországon működő cégek adatainak viszonylag széles körét lehet megismerni néhány,  egyelőre még ingyenes, nyilvános online felületen (cégközlönye-cégjegyzéke-beszámoló), bárki tájékozódhat az üzleti partnereiről, megtudhatja, kik az adott ügyvezetők, tulajdonosok, milyen alaptőkével és mikor alapították a céget.

Az üzletemberek mellett fogyasztók és újságírók is tájékozódhatnak, emiatt a politikával összefonódott üzleti körök kritizálják ezt a transzparenciát biztosító rendszert, ami még több nyugati országgal összehasonlítva is viszonylag erős.

A lap viszont észrevette, hogy a kedd este benyújtott költségvetési salátatörvény egyik rendelkezése „újragondolja az állam biztosított bárki számára elérhető ingyenes céginformációt”, mert „a gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe”, egy későbbi utalás szerint valakik „visszaélésszerűen” használják.

A javaslat szerint nem lesz elérhető a tárolt elektronikus cégkivonat, hanem „online valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor”, az ingyenes cégadatok körét később fogják tételesen meghatározni, úgy fest, a mostaninál szűkebb körben.

Megismerni is csak akkor lehet az adatokat, ha a felhasználó azonosítja magát, és így is csak havonta meghatározott alkalommal. (G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.