A kormány korlátozhatja a cégadatok megismerését

politika
2019 június 5., 7:31
comments 164

A G7 azt írja, hogy a kormány olyat rejtett a költségvetési salátatörvénybe, ami alapján fizetősek lesznek a cégadatok.

Az üzleti transzparencia jegyében a Magyarországon működő cégek adatainak viszonylag széles körét lehet megismerni néhány,  egyelőre még ingyenes, nyilvános online felületen (cégközlönye-cégjegyzéke-beszámoló), bárki tájékozódhat az üzleti partnereiről, megtudhatja, kik az adott ügyvezetők, tulajdonosok, milyen alaptőkével és mikor alapították a céget.

Az üzletemberek mellett fogyasztók és újságírók is tájékozódhatnak, emiatt a politikával összefonódott üzleti körök kritizálják ezt a transzparenciát biztosító rendszert, ami még több nyugati országgal összehasonlítva is viszonylag erős.

A lap viszont észrevette, hogy a kedd este benyújtott költségvetési salátatörvény egyik rendelkezése „újragondolja az állam biztosított bárki számára elérhető ingyenes céginformációt”, mert „a gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe”, egy későbbi utalás szerint valakik „visszaélésszerűen” használják.

A javaslat szerint nem lesz elérhető a tárolt elektronikus cégkivonat, hanem „online valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor”, az ingyenes cégadatok körét később fogják tételesen meghatározni, úgy fest, a mostaninál szűkebb körben.

Megismerni is csak akkor lehet az adatokat, ha a felhasználó azonosítja magát, és így is csak havonta meghatározott alkalommal. (G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt