Nicola Sturgeon: „Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a brexit okozta károkat”

Mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, szembe kell néznünk azzal, hogy a legjobb válasz erre az, ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben.

A skót miniszterelnök egynapos brüsszeli látogatásán előbb megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyalóval, délután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott, és előadást tartott az European Policy Centre (EPC) nevű elemzőközpontban.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője közölte: Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése és a vezetői tisztségért folytatott brit kormányzati versengés „horror show-ja” mind azt mutatják, hogy Skóciának más utat kell kijelölnie, valószínűleg az Egyesült Királyságon kívül.

„Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a brexit okozta károkat”

– mondta.

Az European Policy Centerben elmondott délutáni beszédében azt mondta, a skótok megérdemlik, hogy újabb szavazáson nyilváníthassák ki elszakadásukat Angliától, és függetlenül dönthessenek az EU-tagság megtartása mellett.

„A brexit és annak minden következménye ellentétes a demokratikus elképzeléseinkkel. Korálozza a mindenkori skót kormány képességét a közszolgáltatások finanszírozására, a vállalatok támogatására, a szegénység elleni küzdelem területén kitűzött célok elérésére” – mondta.

Nicola Sturgeon és Jean-Claude Juncker Brüsszelben 2019. június 11-én.Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Sturgeon szerint Skócia sajnálja a 2016-os brit népszavazás eredményét. Mivel úgy Nagy-Britannia, mint Skócia számára a legjobb megoldás az EU-tagság megtartása lenne, a kormánya mindent megtesz az Egyesült Királyság EU-tagságának megmaradásáért vagy egy lehetséges kompromisszumos megoldás eléréséért. A nemzetközi együttműködés és szolidaritás jegyében Skócia saját helyet kíván foglalni magának Európában – mondta a skót miniszterelnök.

A skót kormány május végén terjesztette be az edinburghi parlamentben azt a törvénycsomagot, aminek a célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

Nicola Sturgeon a 2016-os EU-tagsági népszavazás óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. Legutóbb áprilisban közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az EU-ból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. London már jelezte, hogy nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.