Nicola Sturgeon: „Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a brexit okozta károkat”

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, szembe kell néznünk azzal, hogy a legjobb válasz erre az, ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – mondta Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben.

A skót miniszterelnök egynapos brüsszeli látogatásán előbb megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyalóval, délután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott, és előadást tartott az European Policy Centre (EPC) nevű elemzőközpontban.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője közölte: Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése és a vezetői tisztségért folytatott brit kormányzati versengés „horror show-ja” mind azt mutatják, hogy Skóciának más utat kell kijelölnie, valószínűleg az Egyesült Királyságon kívül.

„Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a brexit okozta károkat”

– mondta.

Az European Policy Centerben elmondott délutáni beszédében azt mondta, a skótok megérdemlik, hogy újabb szavazáson nyilváníthassák ki elszakadásukat Angliától, és függetlenül dönthessenek az EU-tagság megtartása mellett.

„A brexit és annak minden következménye ellentétes a demokratikus elképzeléseinkkel. Korálozza a mindenkori skót kormány képességét a közszolgáltatások finanszírozására, a vállalatok támogatására, a szegénység elleni küzdelem területén kitűzött célok elérésére” – mondta.

Nicola Sturgeon és Jean-Claude Juncker Brüsszelben 2019. június 11-én.Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Sturgeon szerint Skócia sajnálja a 2016-os brit népszavazás eredményét. Mivel úgy Nagy-Britannia, mint Skócia számára a legjobb megoldás az EU-tagság megtartása lenne, a kormánya mindent megtesz az Egyesült Királyság EU-tagságának megmaradásáért vagy egy lehetséges kompromisszumos megoldás eléréséért. A nemzetközi együttműködés és szolidaritás jegyében Skócia saját helyet kíván foglalni magának Európában – mondta a skót miniszterelnök.

A skót kormány május végén terjesztette be az edinburghi parlamentben azt a törvénycsomagot, aminek a célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

Nicola Sturgeon a 2016-os EU-tagsági népszavazás óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. Legutóbb áprilisban közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az EU-ból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. London már jelezte, hogy nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást. (MTI)