Szél Bernadett törvényjavaslatot nyújtott be a menekültek éheztetése, és a gyerekek rabságban tartása ellen

Szél Berndadett független parlamenti képviselő egy törvénymódosítási csomagot készített, aminek a lényege, hogy a tranzitzónába zárt menekülteket ne éheztessék, és a gyerekeket és a gyerekkel érkező családokat ne zárják a börtönszerű körülményeket jelentő zónába. Szél szeretné, ha a parlament tárgyalná és elfogadná a törvényeket, ám ehhez a kormánypárti többség támogatása is kellene.

A mostani magyarországi gyakorlatot élesen kritizálták az utóbbi időben nemzetközi szervezetek, eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, legutóbb pedig az Európa Tanács gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló szervezete marasztalta el Magyarországot. Utóbbi szervezet például azért, mert 14-18 éves, kísérő nélküli fiatalkorúakat zárnak össze felnőttekkel a zónában.  

Aki nagyon szeretne menedéket Magyarországon, az nem kap ennivalót

Magyarország a dél felől érkező menekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol bezárva tartják őket ügyük elbírálásáig. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás végéig a zónába zárt felnőttek már nem feltétlenül kapnak ennivalót. 

Eddig 14 esetben összesen 23 embert éheztettek a magyar hatóságok a tranzitzónában, remélve, hogy feladják a várakozást a szenvedés miatt, és mégsem várják meg az ügyük másodfokú elbírálását, hanem visszatérnek Szerbiába. (A tranzitzóna csak Magyarország felé zárt.) Több esetben a strasbourgi emberjogi bíróságnak kellett beavatkoznia, hogy a magyar hatóságok ne éheztessék a menekülteket.

A röszkei tranzitzóna melletti kerítés még 2016-ban, a rendszer kialakításának idején.Fotó: Botos Tamás / 444

A törvényjavaslat felszámolná a legnagyobb embertelenségeket

Szél Bernadett mostani törvényjavaslatában két fontos változtatás szerepel. Egyrészt kimondaná, hogy a tranzitzónában a menekültügyi őrizet szabályait kell alkalmazni, azaz nem lehet éheztetni senkit. Ahogy a börtönben is kapnak enni a rabok, úgy annak is járna étel, akinek annyi a bűne, hogy menedéket merészelt kérni Magyarországtól. A törvénymódosítások másik fele arra vonatkozna, hogy gyerekeket, gyerekes családokat és különleges bánásmódot igénylő személyeket ne lehessen a zónába bezárni. A törvénytervezet a Helsinki Bizottság kezdeményezte egy felhívásában, amelyet minden parlamenti képviselőnek címzett. 

Szél Bernadett és Szabó Szabolcs képviselők áprilisban látogatták meg a röszkei tranzitot, ahol megtudták, hogy a 200 fogvatartottból 119 gyerek. Közülük a kísérő nélküliek még a kegyetlen magyar törvények szerint sem lehettek volna ott, de mégis ott voltak. Szél és Szabó akkor annyit tudtak elérni, hogy egy napok óta fogfájással küzdő gyereket elvigyék orvoshoz.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.