Salman Rushdie megírta, mit üzen a mai világnak Kurt Vonnegut 50 éves regénye, Az ötös számú vágóhíd

irodalom
2019 június 16., 10:29
comments 124

Kurt Vonnegut már közel 20 éve írt mérsékelten sikeres novellákat és regényeket, amikor 1969-ben megjelent az Az ötös számú vágóhíd című szatirikus sci-fi-je, ami végre meghozta neki a világhírt. A New Yorker most lehozta Salman Rushdie beszédét arról, szerinte miért aktuális ma is Vonnegut könyve, és mit üzen a mai világnak a regény, amit az indiai születésű író 1972-ben, 25 évesen, három évvel az első regényének kiadása előtt olvasott először. (A beszéd áprilisban hangzott el Vonnegut hazájában, Indianapolisban, a könyv eredeti kiadásának 50. évfordulóján.)

Rushdie szerint ugyan az Az ötös számú vágóhíd a II. világháborúról, azon belül is főleg Drezda 1945. februári porig bombázásáról szólt, a siker része volt az is, hogy a vietnami háború közepén jött ki, és eltalálta a háborúellenes közhangulatot. A művet Rushdie az 1961-es A 22-es csapdájához hasonlította, mivel mindkettő arról szól, hogy szinte még gyerekeket küldtek a vágóhídra, csak amíg Joseph Heller műve a háborút egy őrült, de abszurd dolognak tartotta, addig Vonnegut könyve egy akkora tragédiának láttatja, amit utólag csak humorral lehet feldolgozni. Ilyen szempontból szerinte Heller felel meg Charlie Chaplinnek, Vonnegut pedig Buster Keatonnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.