Gulyás: A kormány nem tud, és nem is akar beleszólni Handó Tünde mandátumának lerövidítésébe

POLITIKA
2019 június 27., 10:56
comments 59

A napokban több hír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke esetleg mandátumának lejárta előtt otthagyhatja posztját, és esetleg Stumpf István helyett, alkotmánybíróként folytathatja karrierjét. Ezzel kapcsolatban a 444 is hallott folyosói pletykákat az igazságügy környékén, de azok mind arról szóltak, hogy bár a kormány szívesen látná Handót alkotmánybíróként, az OBH elnöke nem akarja feladni a mostani pozícióját.

Handónak 2018 óta zajlik egyre kínosabb konfliktusa a munkáját ellenőrző Országos Bírói Tanáccsal, részben erre is megoldást jelenthetne, ha távozna az OBH élésről, miközben Stumpf István alkotmánybíróként többször is fogalmazott meg a politikai elvárásoktól eltérő véleményt, így sanszos, hogy őt a mandátuma lejártakor, július végén nem választják újra. Ilyen értelemben két legyet ütne egy csapásra a kormányzat, ha Handóból sikerül alkotmánybírót csinálni, egyrészt csitulhatnak az igazságszolgáltatáson belüli súlyos konfliktusok, másrészt megbízható ember kerül a néha renitenskedő Stumpf helyére az alkotmánybíróságon.

A 444 ezzel kapcsolatban megkérdezte Gulyás Gergelyt a heti kormányszóvivői tájékoztatón, a miniszter pedig azt mondta, hogy Handó mandátuma 2020 végéig tart a

a kormány pedig nem tud, és nem is akar beleszólni mandátumának lerövidítésébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.