Gulyás: A kormány nem tud, és nem is akar beleszólni Handó Tünde mandátumának lerövidítésébe

2019 június 27., csütörtök 10:56
59

A napokban több hír is megjelent azzal kapcsolatban, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke esetleg mandátumának lejárta előtt otthagyhatja posztját, és esetleg Stumpf István helyett, alkotmánybíróként folytathatja karrierjét. Ezzel kapcsolatban a 444 is hallott folyosói pletykákat az igazságügy környékén, de azok mind arról szóltak, hogy bár a kormány szívesen látná Handót alkotmánybíróként, az OBH elnöke nem akarja feladni a mostani pozícióját.

Handónak 2018 óta zajlik egyre kínosabb konfliktusa a munkáját ellenőrző Országos Bírói Tanáccsal, részben erre is megoldást jelenthetne, ha távozna az OBH élésről, miközben Stumpf István alkotmánybíróként többször is fogalmazott meg a politikai elvárásoktól eltérő véleményt, így sanszos, hogy őt a mandátuma lejártakor, július végén nem választják újra. Ilyen értelemben két legyet ütne egy csapásra a kormányzat, ha Handóból sikerül alkotmánybírót csinálni, egyrészt csitulhatnak az igazságszolgáltatáson belüli súlyos konfliktusok, másrészt megbízható ember kerül a néha renitenskedő Stumpf helyére az alkotmánybíróságon.

A 444 ezzel kapcsolatban megkérdezte Gulyás Gergelyt a heti kormányszóvivői tájékoztatón, a miniszter pedig azt mondta, hogy Handó mandátuma 2020 végéig tart a

a kormány pedig nem tud, és nem is akar beleszólni mandátumának lerövidítésébe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt