Macron elérte: Manfred Weber nem lesz az Európai Bizottság elnöke

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Angela Merkel német kancellár egy pénteki sajtótájékoztatón megerősítette, ami nem sokkal korábban Emmanuel Macron is közölt: az Európai Néppárt eredeti jelöltjéből biztosan nem lesz Európai Bizottsági elnök. Ez hivatalosan is a végét jelenti Manfred Weber jelöltségének.

Az európai parlamenti választáson az Európai Néppárt juttatta a legtöbb képviselőt az unió parlamentjébe, így hagyományosan az ő jelöltjüknek kellett volna megkapnia az Európai Bizottság elnöki székét. A Néppártnak azonban önállóan nincs többsége a parlamentben, a stabil döntéshozatalhoz leginkább az Emmanuel Macron által szervezett új, liberális frakció támogatására van szükségük. Macron közölte, nem támogatják Weber jelöltségét, kompromisszumosabb személyt szeretnének a Bizottság élére. Emiatt Macron össze is zördült az egyébként szövetségesének számító Angela Merkellel, de most úgy tűnik, Merkel engedett. 

A német Die Welt egy jól értesült forrásra hivatkozva arról számol be, hogy az EU-tagállamok vezetői és az Európai Parlament vezető képviselői a következő két napban fognak egyeztetni arról, hogy a szociáldemokraták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermanst jelöljék a bizottság élére vagy a néppártból nevezzenek meg másik jelöltet.

A Die Welt szerint utóbbi esetben három ember neve vissza-visszatér az egyeztetéseken. A francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, korábbi belső piaci biztos, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, korábban pedig a brüsszeli testület alelnöke volt, valamint Andrej Plenkovic horvát kormányfő lehet esélyes arra, hogy az Európai Bizottság élére kerüljön.

Vasárnap rendkívüli uniós csúcsot tartanak Brüsszelben a kérdés tisztázására. (Euractiv)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.