Babiš: No Timmermans!

külföld
2019 június 30., 17:04
comments 224

Ahogy az várható volt, szilárdul a kelet-európai ellenállás a szocialista Frans Timmermans ellenében, miután vasárnap délután a Reuters hírügynökség azt valószínűsítette, a vasárnapi brüsszeli csúcson a szocialista csúcsjelöltet választja majd meg a Bizottság élére az Európai Tanács. 

Andrej Babis
photo_camera Andrej Babiš cseh miniszterelnök Brüsszelben   Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán Viktor levelet írt Joseph Daul Néppárt-elnöknek, hogy ebből nagy baj lesz, összeomolhat a párcsalád. Aztán pedig Andrej Babiš cseh miniszterelnök beszélt arról a sajtó előtt, hogy nem támogatja a holland jelöltet. 

Az EUObserver szerint a kormányfő azt nyilatkozta, hogy 

„Timmermans nem alkalmas Európa egyesítésére, és az elmúlt időszakban az volt az érzésünk, hogy nem volt pozitív a mi térségünkkel szemben, pedig földrajzi egyensúlyra van szükség az unióban”.

A Reuters is már azt hangsúlyozza vasárnap késő délutáni jelentésében, hogy kelet-európai ellenállás körvonalazódik Timmermans jelölésével szemben, kiemelve, hogy a volt holland külügyminiszter bizottsági alelnökként többször is támadta a magyar és a lengyel kormány politikáját a jogállamiság megsértései miatt. 

Vasárnap kora este aztán az MTI a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy mind a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia)  Timmermans ellen szavaz majd, ha arra kerül sor, és ezt közölték Emmanuel Macron francia államfővel is. 

Ahhoz, hogy megválasszák, a Bizottság következő elnökének a 28 tagállam 72 százalékának támogatására van szüksége úgy, hogy ők az unió lakosságának legalább 65 százalékát képviselik.

A brüsszeli ülésre érkező Angela Merkel csak annyit nyilatkozott, hogy nem lesz egyszerű döntés.

Az MTI szerint a Néppártban is lázadoznak Timmermans jelölése miatt, de ezt egyelőre máshol nem erősítették meg. (EUObserver / Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.