A tüntetők behatoltak a hongkongi törvényhozás épületébe

2019 július 1., hétfő 15:43
2

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók egy csoportja hétfő este behatolt a hongkongi törvényhozásba, és megszállta az épületet, aminek az ablakait korábban betörték, és felfeszítették a fém védőrácsokat.

Fotó: Dale De La Rey/AFP

A rendőrség hírügynökségek szerint meghátrált az aktivisták elől, hogy elkerülje a további konfrontációt. A rendőrség a nap folyamán órákon át paprikaspray-vel igyekezett visszaszorítani a Peking-kritikus tüntetőket. Az épületbe behatolt tiltakozók számát több százra becsülik.

Fotó: Vivek Prakash/AFP

A hongkongi televízió felvételein sisakot, védőszemüveget és maszkot viselő tüntetőket lehetett látni, ahogy áthaladnak a biztonsági kapukon, és megpróbálnak áttörni a fémajtókon, hogy még mélyebbre hatolhassanak az épület belsejébe.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint a tüntetők kitűzték a brit gyarmati uralom alatt használt zászlót is a törvényhozás épületén.

Fotó: PHILIP FONG/AFP

Az aktivisták az arcuk eltakarásával próbálták biztosítani azt, hogy felismerhetetlenek maradhassanak a biztonsági kamerák felvételein. A tüntetők amellett, hogy összetörték a kamerákat, leszaggatták a hongkongi kormányzati tisztségviselőket ábrázoló festményeket az épületben. A tüntetők sok helyen a kínai vezetés irányába kihívó falfirkákat is elhelyeztek a falakon.

Fotó: Dzsun Jaszukava/The Yomiuri Shimbun

A hongkongi vezetés az erőszakos megmozdulások azonnali végét követelte. A kormányzat hangsúlyozta, hogy már leállították a munkát a kiadatási törvényt módosító javaslaton, ami így automatikusan megszűnik 2020 júliusában.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek (köztük Kínának és Tajvannak) adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

A tervezet ellenzői attól tartanak, hogy Peking visszaélne a jog adta lehetőséggel, amit a politikai menekültek ellen használna fel, különösen mivel visszamenőleg is kérelmezhetné a kiadatást már lezárt ügyekben is. A bírálók ráadásul megkérdőjelezik a kínai igazságszolgáltatás tisztességét és átláthatóságát.

Időközben 10 ezrek vonultak az utcákra a minden évben július 1-én megrendezett demokráciapárti meneten. Hongkong 1997. július 1-én került vissza Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt