Háborús bűnökért ítélték el Terminátort, a kongói hadurat

Háborús bűnökért és emberiesség elleni bűntettekért ítélte el a Nemzetközi Büntetőbíróság az egykori kongói lázadóvezért, Bosco Ntagandát, írja a BBC.

Fotó: BAS CZERWINSKI/AFP

Ntaganda, akit Terminátor néven is emlegettek, a bíróság ítélete szerint többek között gyilkosság és nemi erőszak elkövetésében, valamint gyerekkatonák toborzásában volt bűnös. Egyelőre csak a bűnösségét mondta ki a testület, az ítélet részleteit még nem ismertették. 

Ügyvédjei szerint Ntaganda maga is áldozat, hiszen őt is gyerekkatonaként sorozták be. A férfi 2013-ban adta fel magát a Demokratikus Kongói Köztársaság amerikai nagykövetségén. Elemzők szerint elsősorban azért, mert félthette biztonságát, mivel az M23 nevű lázadócsoporton belül elveszítette a vezetői posztját. 

Ntaganda 1973-ban született, Ruandában nőtt fel, tinédzserként került a Kongói Köztársaságba, amikor a ruandai polgárháború miatt kellett elmenekülnie. 17 éves korától kezdve harcolt és egyre magasabbra jutott a lázadócsoportok között. 2006-ban már vádat emeltek ellene gyerekkatonák besorozása miatt. 

2008-ban az általa vezetett milícia mészárolt le 150 embert Kiwanjinál. Serege 2009-ben beolvadt a kongói hadseregbe, és tábornok lett. 2012-ben viszont dezertált, és új felkelést indított, melynek következtében 800 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. 2013-ban, miután szakadás történt a lázadócsapatban, és a hatalmi harcot elveszítette, feladta magát. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.