Háborús bűnökért ítélték el Terminátort, a kongói hadurat

Háborús bűnökért és emberiesség elleni bűntettekért ítélte el a Nemzetközi Büntetőbíróság az egykori kongói lázadóvezért, Bosco Ntagandát, írja a BBC.

Fotó: BAS CZERWINSKI/AFP

Ntaganda, akit Terminátor néven is emlegettek, a bíróság ítélete szerint többek között gyilkosság és nemi erőszak elkövetésében, valamint gyerekkatonák toborzásában volt bűnös. Egyelőre csak a bűnösségét mondta ki a testület, az ítélet részleteit még nem ismertették. 

Ügyvédjei szerint Ntaganda maga is áldozat, hiszen őt is gyerekkatonaként sorozták be. A férfi 2013-ban adta fel magát a Demokratikus Kongói Köztársaság amerikai nagykövetségén. Elemzők szerint elsősorban azért, mert félthette biztonságát, mivel az M23 nevű lázadócsoporton belül elveszítette a vezetői posztját. 

Ntaganda 1973-ban született, Ruandában nőtt fel, tinédzserként került a Kongói Köztársaságba, amikor a ruandai polgárháború miatt kellett elmenekülnie. 17 éves korától kezdve harcolt és egyre magasabbra jutott a lázadócsoportok között. 2006-ban már vádat emeltek ellene gyerekkatonák besorozása miatt. 

2008-ban az általa vezetett milícia mészárolt le 150 embert Kiwanjinál. Serege 2009-ben beolvadt a kongói hadseregbe, és tábornok lett. 2012-ben viszont dezertált, és új felkelést indított, melynek következtében 800 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. 2013-ban, miután szakadás történt a lázadócsapatban, és a hatalmi harcot elveszítette, feladta magát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.