Ungváry Krisztián a Schmidt Mária rendszerváltás-kiállításáról: „Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni”

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Ahhoz képest, hogy az 56-os Intézet bedarálása miatt a történész hivatalosan már a kormányhű VERITAS Történetkutató Intézet munkatársának számít, a 24.hu-nak adott interjújában nem fogta vissza magát, amikor a fideszes történelemhamisításokról volt szó. 

Amikor szóba került a Terror Háza elé kitett rendszerváltás-kiállítás, Ungváry Krisztián azt mondta:

a demokratikus ellenzék nem fideszes képviselőit kiradírozták a rendszerváltók közül. A hibák közé sorolta, hogy 1989-es eseményeket 1988-as fotókkal ábrázolnak, valamint az 1988-as tüntetések transzparenseit a fekete-fehér fotókon utólag narancsra színezték. Valamint úgy rakták ki Orbán Viktor beszédét, hogy ki sem derül, nem ő szervezte a temetést, vagy csak meghívták. Pedig a  kerekasztal-tárgyalások szereplői között messze nem Orbánék voltak a legfajsúlyosabbak.

Ungváry KrisztiánFotó: Botos Tamás/444

Kitért arra is, hogy a szabad demokrata Kis János is csak név nélkül jelenik meg egy fotón, miközben elvezetik a rendőrök. Ugyanakkor az egyik képet az akkor 17 éves Fürjes Balázs államtitkár mondatával illusztrálják, amit a történész egészen elképesztőnek tart. 

Fotó: Szily László/444

Ungváry szerint mindez akkor is kínos lenne, ha a Lokál címlapján jelenne meg, de a Terror Házát közpénzből finanszírozzák, és az emberek azt gondolhatják, hogy az ott látható kiállítások történelmi igényességgel, alapossággal készülnek. Majd megjegyezte:

„Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni, s ez alapján fizetni az intézményt vezető üzletasszonyt, lehetőleg magánforrásból.”

Elmondta azt is, hogy amikor 1989-ben Orbán Viktor a szovjetek kivonulását követelte, már zajlott is a csapatkivonás, és egyébként a nyilvánosság előtt három hónappal korábban, március tizenötödikén Cserhalmi György sokkal radikálisabban követelte a kivonást.