Ungváry Krisztián a Schmidt Mária rendszerváltás-kiállításáról: „Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni”

Ahhoz képest, hogy az 56-os Intézet bedarálása miatt a történész hivatalosan már a kormányhű VERITAS Történetkutató Intézet munkatársának számít, a 24.hu-nak adott interjújában nem fogta vissza magát, amikor a fideszes történelemhamisításokról volt szó. 

Amikor szóba került a Terror Háza elé kitett rendszerváltás-kiállítás, Ungváry Krisztián azt mondta:

a demokratikus ellenzék nem fideszes képviselőit kiradírozták a rendszerváltók közül. A hibák közé sorolta, hogy 1989-es eseményeket 1988-as fotókkal ábrázolnak, valamint az 1988-as tüntetések transzparenseit a fekete-fehér fotókon utólag narancsra színezték. Valamint úgy rakták ki Orbán Viktor beszédét, hogy ki sem derül, nem ő szervezte a temetést, vagy csak meghívták. Pedig a  kerekasztal-tárgyalások szereplői között messze nem Orbánék voltak a legfajsúlyosabbak.

Ungváry KrisztiánFotó: Botos Tamás/444

Kitért arra is, hogy a szabad demokrata Kis János is csak név nélkül jelenik meg egy fotón, miközben elvezetik a rendőrök. Ugyanakkor az egyik képet az akkor 17 éves Fürjes Balázs államtitkár mondatával illusztrálják, amit a történész egészen elképesztőnek tart. 

Fotó: Szily László/444

Ungváry szerint mindez akkor is kínos lenne, ha a Lokál címlapján jelenne meg, de a Terror Házát közpénzből finanszírozzák, és az emberek azt gondolhatják, hogy az ott látható kiállítások történelmi igényességgel, alapossággal készülnek. Majd megjegyezte:

„Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni, s ez alapján fizetni az intézményt vezető üzletasszonyt, lehetőleg magánforrásból.”

Elmondta azt is, hogy amikor 1989-ben Orbán Viktor a szovjetek kivonulását követelte, már zajlott is a csapatkivonás, és egyébként a nyilvánosság előtt három hónappal korábban, március tizenötödikén Cserhalmi György sokkal radikálisabban követelte a kivonást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.