Elveszik az Országos Széchényi Könyvtártól az 1956-os Intézetet, és a Veritasba olvasztják

2019 május 31., péntek 4:13
140

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent egy kormányhatározat Orbán Viktor aláírásával, ami a VERITAS Történetkutató Intézetre bízza az 1956-os Intézet – Oral History Archívum működtetését.

Az 1956-os Intézet 2012 óta az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működött, de a rendelet szerint június 15-től beolvad a Veritasba. Ennek értelmében a Veritas megkapja a vagyoni jogokat és az  ingó és ingatlan eszközállományt is átveszi.

Az 1956-os Intézet nem volt mindig teljes harmóniában a kormányzati emlékezetpolitikával, két éve több történész is fegyelmit kapott. Közülük Ungváry Krisztián feltehetően azért kapott feddést, mert október 23-án, miután megütötték, többek közt közölte a nyilvánossággal azt a tudományos meggyőződése szerint Brüsszel nem Moszkva. Rainer M. János pedig a Schmidt Mária-féle emlékévet bírálta: az emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy Dózsa László nevét írták  Pruck Pál 56-os képére. 

A Veitas Intézet vezetője leginkább akkor került be a hírekbe, amikor arról beszélt, hogy szerinte Horthy alatt nem érte jogfosztás a zsidóságot, a numerus clausust sem tartja jogfosztó törvénynek

A kormány nemrég döntött arról, hogy kiköltöztetik az Országos Széchényi Könyvtárat a Budavári Palotából. Lehetséges helyként a a Kilián-laktanya is felmerült. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt