Ungváry Krisztián három hét után felmondott a Veritasnál

történelem
2019 július 09., 13:44
comments 302
Ungváry Krisztián, az 1956-os Intézet kutatója
photo_camera Ungváry Krisztián, az 1956-os Intézet kutatója Fotó: 444

Közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézettől Ungváry Krisztián történész, az 1956-os Intézet munkatársa.  Az információt az érintett a hírt elősként hozó 24.hu-nak is megerősítette. A távozás konkrét okát ugyan nem nevezte meg, de azt ígérte, hogy erre még a héten sor kerül. 

A lépés a kiváltó ok tudta nélkül sem nevezhető meglepőnek. 

A kormány május végén döntött arról, hogy a kurzus történelemszemléletével szemben kritikus, az  Országos Széchenyi Könyvtár kezelésében működő 1956-os Intézetet beolvasztja a Veritas Történetkutató Intézetbe. A lépésről előzetesen nem tájékoztatták az érintetteket, az intézetet vezető Rainer M. János is csak a nyilvánosságban értesült arról. 

Az 1956-os Intézet vezető kutatója, Ungváry Krisztián a döntést követően nem sokkal azt közölte, hogy kísérletképpen folytatja a munkát, mert kíváncsi, mennyire gondolja komolyan a Veritast vezető Szakály Sándor főigazgató az intézmény független működtetését. 

A döntés közvetlen előzménye, hogy Ungváry hétfőn interjút adott a 24.hu-nak, és ebben ismét kritizálta a kormány emlékezetpolitikáját. 

Ebben Ungváry a Terror Háza elé szervezett rendszerváltás-kiállításról azt nyilatkozta, hogy ott a demokratikus ellenzék nem fideszes képviselőit egész egyszerűen „kiradírozták” a rendszerváltók közül, és hosszasan sorolta a bornírt szakmai hibákat - onnantól kezdve, hogy 1989-es eseményeket 1988-as fotókkal ábrázoltak, az 1988-as tüntetések transzparenseit a fekete-fehér fotókon pedig utólag narancsra színezték. 

Megjegyezte továbbá, hogy Orbán Viktor beszédét is úgy idézték, hogy abból az se derült ki, vajon ő szervezte a temetést, vagy csak meghívták. Megemlítette, hogy míg Kis Jánost név szerint sem említik egy róla készült fotón, addig más képeket az akkor 17 éves Fürjes Balázs államtitkár mondatával illusztráltak. 

Mindez szerinte akkor is kínos lenne, ha a Lokál címlapján jelenne meg, de a Terror Házát közpénzből finanszírozzák, és az emberek azt gondolhatják, hogy az ott látható kiállítások történelmi igényességgel, alapossággal készülnek. Végül üzent az igazgató Schmidt Máriának is: 

„Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni, s ez alapján fizetni az intézményt vezető üzletasszonyt, lehetőleg magánforrásból.”

Az intézet évek óta szembehelyezkedett a kormányzati emlékezetpolitikával. Két éve például több történész is fegyelmit kapott - és Ungváry Krisztiánt is megintették, feltehetően azért,  mert október 23-án, miután megütötték, többek közt közölte a nyilvánossággal, hogy tudományos meggyőződése szerint Brüsszel nem Moszkva

Rainer M. János igazgató a Schmidt Mária-féle emlékévet bírálta: az emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy Dózsa László nevét írták  Pruck Pál 56-os képére. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.