5 milliárd dolláros bírságot kaphat a Facebook, mert átadták több tízmillió felhasználójuk adatait a Trump-kampánynak dolgozó cégnek

külföld
2019 július 13., 06:32

1 445 milliárd forintnak megfelelő összeget fizethet a Facebook az adatlopások miatt, de ebbe sem fog beleremegni a cég. Összehasonlításképpen: a központi magyar költségvetés összbevételét 2019-re 19 580 milliárd forintra tervezték.

Amerikai lapértesülések szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt. Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra kiszabott.

Mark Zuckerberg bejelent az F8 Konferencián
photo_camera Legalább a jövő legyen az Fotó: AMY OSBORNE/AFP

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Ez azért is érdekes, mert a bírság egyik fő oka pont a 2016-os republikánus elnökválasztási kampánynak végzett munka.

Az FTC több mint egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy több tízmilliónyi felhasználó adatai a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek. Az azóta már megszűnt vállalkozás dolgozott Donald Trump kampányának is. A cég azt ígérte, hogy az amerikai szavazók személyiségének elemzésével sokkal hatékonyabban tudja befolyásolni viselkedésüket a választásokon, ehhez kellettek a facebookos adatok. A módszereik hatékonysága vitatott, egyesek szerint csodafegyvert alkottak, míg mások piti módszerekről és hagyományosan mocskos lejáratókampányokról számolnak be.

Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója 2016. szeptember 19-én, a Concordia Summiton pont az iowai kaukusszal szemlélteti adatelemző cége munkásságát.
photo_camera Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója 2016. szeptember 19-én, a Concordia Summiton szemlélteti adatelemző cége munkásságát Fotó: Bryan Bedder/AFP

A vizsgálat megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel, és amelyben a közösségi médium garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet. A vizsgálat során több olyan adatkezelési hiányosságra is fény derült, amely nem szerepel a megállapodásban. 

A BBC kommentárja szerint a Facebook felkészült erre a bírságra, áprilisban jelezte a befektetőknek, hogy a pénz nagy részét előre félretette. Azt nem tudni, hogy rákényszerítik-e az óriáscéget például a szorosabb felügyelet elfogadására, vagy hogy lesznek-e személyes következményei az ügynek Mark Zuckerbergre nézve. De önmagában ez a pénzbüntetés, ami a Facebook éves profitjának negyede, nem fogja megrengetni a vállalatot, hiába sokkal nagyobb, mint mondjuk a nevetséges 500 ezer fontos brit bírság. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.