5 milliárd dolláros bírságot kaphat a Facebook, mert átadták több tízmillió felhasználójuk adatait a Trump-kampánynak dolgozó cégnek

külföld
2019 július 13., 06:32
comments 248

1 445 milliárd forintnak megfelelő összeget fizethet a Facebook az adatlopások miatt, de ebbe sem fog beleremegni a cég. Összehasonlításképpen: a központi magyar költségvetés összbevételét 2019-re 19 580 milliárd forintra tervezték.

Amerikai lapértesülések szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt. Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra kiszabott.

photo_camera Legalább a jövő legyen az Fotó: AMY OSBORNE/AFP

A bizottság tagjai 3:2 arányban hozták meg a döntést. A republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést. Ez azért is érdekes, mert a bírság egyik fő oka pont a 2016-os republikánus elnökválasztási kampánynak végzett munka.

Az FTC több mint egy évvel ezelőtt kezdett vizsgálódni a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy több tízmilliónyi felhasználó adatai a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek. Az azóta már megszűnt vállalkozás dolgozott Donald Trump kampányának is. A cég azt ígérte, hogy az amerikai szavazók személyiségének elemzésével sokkal hatékonyabban tudja befolyásolni viselkedésüket a választásokon, ehhez kellettek a facebookos adatok. A módszereik hatékonysága vitatott, egyesek szerint csodafegyvert alkottak, míg mások piti módszerekről és hagyományosan mocskos lejáratókampányokról számolnak be.

photo_camera Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója 2016. szeptember 19-én, a Concordia Summiton szemlélteti adatelemző cége munkásságát Fotó: Bryan Bedder/AFP

A vizsgálat megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel, és amelyben a közösségi médium garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet. A vizsgálat során több olyan adatkezelési hiányosságra is fény derült, amely nem szerepel a megállapodásban. 

A BBC kommentárja szerint a Facebook felkészült erre a bírságra, áprilisban jelezte a befektetőknek, hogy a pénz nagy részét előre félretette. Azt nem tudni, hogy rákényszerítik-e az óriáscéget például a szorosabb felügyelet elfogadására, vagy hogy lesznek-e személyes következményei az ügynek Mark Zuckerbergre nézve. De önmagában ez a pénzbüntetés, ami a Facebook éves profitjának negyede, nem fogja megrengetni a vállalatot, hiába sokkal nagyobb, mint mondjuk a nevetséges 500 ezer fontos brit bírság. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt