Az FBI-hoz fordult a FaceApp miatt a demokraták egyik vezetője

Vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi hatóságoknál a FaceApp nevű alkalmazás miatt Chuck Schumer, a Demokrata Párt szenátusi frakicójának vezetője. A FaceApp egy szentpétervári székhelyű orosz cég fejlesztése. Látszólag ártalmatlan kis hülyeség, a felhasználók azt nézhetik meg a segítségével, hogy hogyan néznének ki öregen. Ehhez persze fel kell tölteniük fényképeiket, ami most, amikor államok tucatjai - köztük amúgy az amerikai is - nagy erőkkel építi arcfelismerő adatbázisait, máris nem tűnik annyira ártalmatlannak az egész.

A FaceAppal megváltoztathatjuk a hajszínünket, szépíthetjük, öregíthetjük magunkat. Közben persze megosztjuk képeinket az oroszokkal.Fotó: Screenshot

Lényegében fennáll a lehetősége, hogy a behülyített felhasználók önként és dalolva töltik fel képeiket egy ismeretlen szervezet szervereire.

A FaceApp fejlesztői tagadják, hogy ilyen alantas céljaik lennének. A fejlesztő cég, a Wireless Lab azt állítja, hogy ugyan a cég valóban Szentpéterváron van, de a felhasználók adatait nem orosz szervereken tárolják, ráadásul eleve csak ideiglenesen. Tagadják azt is, hogy tömegesen gyűjtenének adatokat, szerintük csak a felhasználók által kiválasztott képeket tárolják ideiglenesen.

Schumert a cég saját vallomása nem győzte meg. "Súlyos aggályaim vannak mind az adatok védelmével, mind azok gyűjtésével kapcsolatban, ahogy azzal is, hogy vajon a felhasználók tisztában vannak-e vele, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez" - írta Schumer az FBI-nak és a kereskedelmi felügyeletnek küldött levelében. A Demokrata Párt amúgy a hírek szerint minden 2020-as elnökjelöltjét és azok kampánystábjait is külön figyelmeztette, hogy ne használják az alkalmazást. "Pillanatnyilag nem teljesen tisztázott, hogy milyen kockázatot jelent, de az biztos, hogy elkerülni jobb, mint használni" - mondta a BBC szerint Bob Lord, a párt biztonsági tisztje a stábnak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.