Hiába az inkognitó mód, a szexoldalakon is gyűjti a felhasználók adatait a Google és a Facebook

Egy friss kutatásban több mint 22 ezer pornósite vizsgálta után az derült ki, hogy ezeknek az oldalaknak a 93 százalékáról kerül ki adat a felhasználóikról harmadik félnek. A site-ok 74 százaléka használja a Google valamilyen adatgyűjtő megoldását a felhasználók követéséére, 10 százalék pedig a Facebookét.

A Google és a Facebook, valamint a digitális reklámipar szereplői azért gyűjtik a felhasználók adatait, hogy minél pontosabban tudjanak hirdetéseket célozni. Például autóreklámokat csak olyanoknak jelenítsenek meg, akik autók vásárlását tervezik.

Ez az iparág és a mögötte lévő technológia az elmúlt egy évtizedekben ijesztő méretékben fejlődött, és már a pornósiteok adatai nélkül is nagyon specifikus és intim dolgokat tudnak megmondani az emberről. 

Ez mostani kutatási eredmény a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a böngésző inkognitó módjában néz valaki pornót, aminek elvileg pont az a lényege, hogy ne lehessen követni és azonosítani az online tevékenységét, akkor is össze lehet kapcsolni bizonyos rá vonatkozó egyedi adatokat azzal, hogy milyen pornót néz. Itt vannak kevésbé érzékeny adatok, mint a böngésző típusa, a laptop vagy számítógép fajtája, vagy a képernyő felbontása, amivel csak nagyon körülményes módon, közvetve azonosítható valaki, de lehetnek olyan megoldások is, amik sokkal könnyebben azonosítható adatokat, pl. a felhasználó IP címét is begyűjtik.

A Google egyébként a Verge összefoglalója szerint azt állította, hogy nem engedélyezik a felhasználók célzását azok szexuális orientációja alapján, tehát nem lehet egy Google hirdetést csak homoszexuális vagy csak heteroszexuális emberekre célozni, az összegyűjtött információk sosem kapcsolódnak azonosítható személyhez, és hogy a szexoldalakon nem engedik a Google reklámjait.

Ezzel csak az a probléma, hogy nem cáfolja, hogy gyűjtenének szexuális preferenciához is kapcsolódó adatokat, és a személyesen azonosítható információk köre is kicsit megfoghatatlan. Tehát lehet, hogy nem szerepel a Google adatbázisában, hogy név szerint Halpakker Dodó néni szereti az állatos szexvideókat, "csak" annyi, hogy

  • egy 70 és 75 év közötti,
  • egyedülálló,
  • nyugdíja mellett egy virágboltban dolgozó,
  • hetente péntekenként az idősek klubjába járó
  • orfalui
  • nő szereti az ilyesmit,
  • akinek egy 3 éves Dell laptopja van,

de az ilyen adatok alapján már nem olyan nehéz az egyes konkrét felhasználókat sem beazonosítani.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.