Ismét éheztetett a magyar állam egy menedékkérőt a tranzitzónában

bűnügy
2019 július 18., 16:54

A Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy a strasbourgi bíróságnak immáron tizenötödször (!) kellett felszólítani a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogva tartott embereknek. 

link Forrás

Mint írják, most egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni a hazai hatóságok, és arra kényszeríteni, hogy mondjon le mindenféle itteni eljárásról. 

A jogvédő szervezet beszámolója szerint tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.

A mostani magyarországi gyakorlatot élesen kritizálták az utóbbi időben nemzetközi szervezetek, eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, legutóbb pedig az Európa Tanács gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló szervezete marasztalta el Magyarországot. Utóbbi szervezet például azért, mert 14-18 éves, kísérő nélküli fiatalkorúakat zárnak össze felnőttekkel a zónában. 

Magyarország a dél felől érkező menekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol bezárva tartják őket ügyük elbírálásáig. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás végéig a zónába zárt felnőttek már nem feltétlenül kapnak ennivalót. Nemrég Szél Bernadett független képviselő adott be egy törvénymódosítást, mellyel ezt az embertelen bánásmódot tenné lehetetlenné. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.