Hollandia 10 százalékos felelősséget visel a srebrenicai mészárlásért

külföld
2019 július 19., 09:00
comments 256

A holland legfelsőbb bíróság meghozta a végső, immár harmadfokú ítéletét a srebrenicai mészárlás holland felelősségének ügyében. A korábbi ítéleteknél enyhébb felelősségét állapította meg a holland katonáknak, és így 30-ról 10 százalékra mérsékelte a lehetséges szerepüket abban, hogy szerb milíciák mintegy 8000 muzulmán férfit gyilkoltak meg néhány nap alatt Bosznia-Hercegovinában. 

1995-ben holland ENSZ-katonák őrizték Srebrenica környékét, amit a nemzetközi közösség védett zónának minősített, és ezért sokezer muzulmán menekült oda a szerb fegyveresek elől. Mintegy 350-en holland bázisokra menekültek, a többiek pedig remélték, hogy az ENSZ fegyveresei megvédik a környéket.

A Ratko Mladic vezette szerb csapatok azonban megtámadták a védett zónát, és megfenyegették a holland katonákat, hogy rájuk is lőni fognak, illetve megölik azt a 14 holland katonát, akiket korábban elfogtak. A szerbeknél rosszabbul felszerelt békefenntartók lényegében megadták magukat. Evakuálták a hozzájuk menekült muzulmánokat, illetve nem vették fel a harcot a védett zónába benyomuló szerb csapatokkal.

A szerbek a nőket és a lányokat busszal muzulmán területre deportálták, a 12 és 77 év közti fiúkat és férfiakat pedig kivégezték.

Egy boszniai nő emlékezik egy rokon áldozatára a boszniai háború 20. évfordulóján. Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff.
photo_camera Egy boszniai nő emlékezik egy rokon áldozatára a boszniai háború 20. évfordulóján. Fotó: AFP / Dimitar Dilkoff.

A meggyilkoltak hozzátartozói, a Srebrenicai Anyák néven ismert csoport a háború után beperelte az ENSZ-t és Hollandiát is. Az ENSZ-ről kiderült, hogy nem perelhető, a holland bíróság viszont befogadta a keresetet. 2002-ben a teljes holland kormány lemondott, amikor kiderült, hogy az ország felelős a háborús bűnökért. Másodfokon már csak 30 százalékos felelősségét állapította meg a bíróság a holland katonáknak, míg most, a harmadfokú ítélet már csak 10 százalékosat. A legfelsőbb bíróság szerint ennyi esélye lett volna a katonáknak megakadályozni a mészárlást.

Az ítélet nyomán most kárpótlási perek indulhatnak Hollandiával szemben. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.