Több mint 20 százalékkal csökkent a szénégetés Németországban

környezetvédelem
2019 július 19., 10:23
comments 269

2019 első fél évében jelentősen zuhant az elégetett szén mennyisége Németországban, és ezzel komolyan csökkent a globális felmelegedést okozó szén-dioxid kibocsájtás is. Lignitből 21 százalékkal, feketekőszénből pedig 24 százalékkal égettek el kevesebbet az erőművek. Valamennyit emelkedett a gázerőművek aránya (3 százalékkal), de lassan a szélerőművek lesznek Németország legfontosabb áramtermelői.

Egy szénerőmű alkonya Duisburgban
photo_camera Egy szénerőmű alkonya Duisburgban. Fotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP

A csökkenés miatt 20 millió tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe, és ezzel 19 százalékkal csökkent a német áramtermelők kibocsájtása. Ez igen látványos csökkenés.

A változás egyik fő oka, hogy a szén-dioxidra kivetett kvóta ára emelkedik, és a német kormány jelezte, hogy 2038-ra teljesen megszüntetnék a széntüzelést az országban, így az erőművek tulajdonosai már nem fektetnek fejlesztésekbe sem. (carbonbrief.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.