Bírói figyelmeztetést kapott egy hajléktalan, mert hajléktalan

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Hosszabb szünet után ismét őrizetbe vettek egy embert a rendőrök Magyarországon, mert az illetőt hajléktalanságon kapták. 

A magyar parlament 2018-ban kriminalizálta az életvitelszerűen köztéren tartózkodást, néhány embert elő is állítottak tavaly, de aztán leálltak a gyakorlattal, kivárva az Alkotmánybíróság döntését a törvényről. Az alkotmánybírók júniusban megállapították, hogy a törvény rendben van, és csütörtökön máris előállítottak valakit.

Cs. Bélát a Nagyvárad tér egyik padjáról vitték be a Gyorskocsi utcába. Pénteki tárgyalásán személyesen nem vehetett részt, a bíró videótelefonon kérdezgette, ő pedig megbilincselve válaszolt egy kamerának. Ügyvédet viszont kisebb huzavona után beengedtek hozzá.

Cs. Béla hajléktalan pere.Fotó: Czinkóczi Sándor/444.hu

A rendőrség azt kérte, hogy ítéljék közmunkára, de a bíró ennél enyhébb ítéletet hozott, és csak figyelmeztetésben részesítette. Cs. Béla védői fellebbeznek, szerintük nem követett el szabálysértést a védencük, mert törekszik arra, hogy ne az utcán éljen.

Cs. Béla elmondta, hogy felesége 2016-os halála után eladta a lakását, és az érte kapott pénzt a gyerekének adta, azóta nincs állandó otthona. Volt hajléktalanszállón is, de ott ellopták a cipőjét, és azóta nem akar visszamenni. 

Szobafestő, rendszeresen dolgozott hajléktalanként is, és amikor akadt munkája, akkor előfordult, hogy tudott szobát bérelni magának havi 60 ezer forintért, vagy éppen munkásszállón lakott. Valaki mostanában munkát ajánlott neki megint, amivel szintén járna munkásszálló, oda szeretne bejutni. 

A rendőrség közölte, hogy háromszor is figyelmeztették a férfit, hogy ne legyen közterületen. A figyelmeztetések július 22. délután és 23. késő este között történtek, ám Cs. Béla védője jelezte, hogy nem mindegyik jegyzőkönyvet írták alá. Cs. Béla azt állította, hogy őt csak egyszer figyelmeztették. Később ezt úgy pontosította, hogy háromszor valóban igazoltatták, de nem figyelmeztették. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.