Óriási a buli Puerto Ricóban, az utcákon ünneplik, hogy lemondott a kormányzó

külföld
2019 július 25., 08:43

Benyújtotta lemondását szerdán éjjel Ricardo Rosselló, Puerto Rico kormányzója, akinek távozását hetek óta tízezreket megmozgató tüntetéseken követelték. Lemondásának határidejét augusztus 2-ában jelölte meg.

Tüntetők San Juanban szerdán.
photo_camera Tüntetők San Juanban szerdán. Fotó: Angel Valentin/AFP

A gazdasági csőd szélén álló szigeten az elégedetlenség oka a korrupció, valamint a kormányzó és munkatársai közötti kiszivárgott sértő üzenetek sora volt.
Rosselló vasárnap bocsánatot kért honfitársaitól, és az egyik közösségi oldalon közzétett videoüzenetében azt fejtegette, hogy tisztában van elégedetlenségükkel, és szeretné visszaállítani a bizalmat maga iránt. Akkor még azt jelentette be, hogy jövőre már nem indul a kormányzóválasztáson, és lemond az Új Progresszív Párt vezetéséről is. Hétfőn a sziget legnagyobb lapja, az El Nuevo azonnali lemondásra szólította fel.
A tiltakozás július 13-án kezdődött, amikor nyilvánosságra kerültek a Rosselló és munkatársai közötti üzenetváltások, amelyekben homofób megjegyzések is szerepeltek, köztük Puerto Rico sztárja, Ricky Martin énekes szexualitásáról.

Az üzenetek hozzájárultak a szigeten uralkodó feszültség robbanásához. A helybéliek elsősorban a 2017-ben pusztító és 3000 halálos áldozatot követelő Maria hurrikán utáni helyzet „kezelésével”, illetve az eluralkodott korrupcióval elégedetlenek.
Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai a napokban jelentették be, hogy vádat emeltek hat ember, köztük a Puerto Ricó-i kormányzat két volt munkatársa ellen, mert a gyanú szerint több millió dollárt sikkasztottak el a szegények egészségügyi ellátását segítő szövetségi Medicaid programból, valamint különböző oktatási alapokból. Roselló lemondását óriási népünnepély követte.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.