Fucsovics Márton visszatér a magyar teniszválogatottba

2019 augusztus 6., kedd 5:04
66
Fucsovics Márton a stuttgarti ATP-tornán 2019 június 14-én Fotó: THOMAS KIENZLE/AFP

„(...) továbbiakban nem kívánunk a Szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adjuk a nevünket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a Szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz érdekében.”

Babos Tímea és Fucsovics Márton tavaly szeptemberben jelentették be, hogy meghatározatlan ideig nem kívánnak magyar válogatott színeiben játszani. 

Fucsovics akkor azt nyilatkozta, hogy megalázóan bánnak vele a szövetségnél, problémafelvetéseire nem reagálnak, és jellemző, hogy három héttel egy esedékes Davis-kupa meccs előtt fel se vették vele a kapcsolatot. Le is mondta a szereplést. 

Üzengetés és feszült hangulat alakult ki a korrupciós ügyekkel is betámadott szövetségi vezetés és a játékos között. (Hűtlen kezelés miatt nyomozást is indított az ügyészség a szövetségnél az elszaladt költségvetés és a nemzetközi tornákra őrült pénzekből felhúzott ideiglenes arénák miatt.) 

Januárban Babos és Fucsovics megerősítették döntésüket. Azt írták: „ez nem pénzkérdés, soha nem volt az. Februárban tehát nem játszunk a Fed-kupában, illetve a Davis-kupában.” 

Most viszont úgy tűnik, hogy enyhült a viszony. A szövetség közleményt adott ki arról, hogy „Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező visszatér a Davis-kupa-válogatottba, ami hozzájárulhat, hogy rendeződjön a viszony közte és a Magyar Teniszszövetség között.” Fucsovics tehát ott lesz a pályán az Ukrajna elleni szeptemberi Davis-kupa meccsen.  

A játékost is idézte a közlemény: „Szeretnék segíteni a csapatnak, hogy jövőre legyen esélyünk kijutni a 18 csapatos világbajnokságra, és az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésemben. A siker érdekében előre kell tekintenem, és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok.”

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából azért fontos a szeptemberi meccs, mert - ahogy a Nemzeti Sport rámutatott - annak egyik feltétele, hogy a megelőző ciklusban a játékos legalább háromszor képviselje hazáját a Davis-kupában.

A döntés összefügghet azzal is, hogy Fucsovics márciusban szakított edzőjével, Sávolt Attilával, aki az egyik leghangosabb kritikusa volt a szövetség vezetésének. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt