Obama El Paso után: Fel kell szólalnunk vezetőink ellen, akik félelmet és gyűlöletet szítanak

2019 augusztus 6., kedd 5:45
441

Félreérthetetlenül üzent Donald Trumpnak Barack Obama volt amerikai elnök azok után, hogy két brutális vérengzés történt egymás után az Egyesült Államokban augusztus első napjaiban. 

El Paso-ban legkevesebb 20 ember vesztette életét, és 26-an megsérültek, miután egy feltehetően rasszista motivációval bíró férfi t üzet nyitott egy Walmartban. Alig néhány órával később Daytonban kilencen meghaltak és 16-an megsebesültek, miután a 24 éves Connor Betts lövöldözni kezdett egy helyi bárnál. 

Obama konkrétan nem akarta kommentálni Trump bevándorláspolitikáját, jobban mondva azt a retorikát, ahogy az elnök a migrációról beszél. De hétfőn kiadott egy közleményt, amiben ezzel együtt is elég egyértelműen fogalmazott: 

„Hangosan vissza kell utasítanunk, ha vezetőink olyan nyelven szólnak hozzánk, amely félelmet, gyűlöletet kelthet, és amely elfogadható színben tüntet fel tesz rasszista nézeteket. Azokat a vezetőket, akik démonizálják azokat, akik nem úgy néznek ki, mint mi, vagy azt sugallják, hogy mások - bevándorlók - fenyegetik az életünket; vagy akik úgy beszélnek másokról, mint alacsonyabb rendű emberekről, és azt a benyomást keltik, hogy Amerika csak bizonyos típusú emberekhez tartozik.” 

A Fehér Ház hétfőn azt közölte, hogy Trump elnök továbbra is fontosnak tartaná, hogy mentális egészséghez lehessen kötni a fegyvertartást, hogy halálbüntetés járjon a tömeggyilkosságokért, és együttműködést sürgetett a nagy pártok között. Viszont azt is jelezte, hogy nem a fegyver a hibás: „a mentális betegek és a gyűlölet húzza meg a ravaszt, nem a fegyver”. A kongresszus által előirányzott fegyvertartási szigorítás esetleges támogatásáról nem szólt. 

Trump elítélte a rasszizmust és a fajgyűlölő ideológiákat, de emiatt a demokraták inkább csak álszentnek tartják, azok után, hogy gyilkosoknak és erőszakolóknak nevezett mexikói bevándorlókat, és hogy legutóbb épp négy nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozó demokrata képviselőnek azt üzente, hogy menjenek vissza az országba, ahonnan jöttek. 

Az amerikai elnökről épp most írták meg, hogy csak a Facebookon kétezer hirdetésben támadta úgy általában a bevándorlókat, és emlegetett inváziót. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt