Péterfalvi Attila csatába szállna a Facebookal

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Amennyiben a Facebook nem ad írásos garanciát felhasználóinak arra, hogy nem adja ki beszélgetéseiket harmadik félnek, ideiglenes intézkedésként meg fogja tiltani a cégnek az adatok kiadását, közölte az MTI-vel Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. A Facebook kedden ismerte be, hogy korábbi tagadásaival szemben, állítása szerint a felhasználói engedélyével, lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amelyekről leiratot is készített.

A Facebook azt is állította, hogy azzal a gyakorlatával már felhagyott, hogy a beszélgetéseket külső vállalkozókkal meg is hallgattatta.

A rögzített beszélgetésekről mesterséges intelligencia készített leiratokat, az alvállalkozóknak ezeket kellett összevetniük a rögzített beszélgetésekkel.

Péterfalvi szerint hivatala ugyan méltányolja, hogy a Facebook felfüggesztette a hanganyagok elemzését, ugyanakkor írásbeli garanciát várnak a cégtől, hogy azokat nem továbbítják harmadik félnek. Mint mondta, hivatala részt fog venni az ügy vizsgálatában, amelyet a Facebook európai központja szerint illetékes ír adatvédelmi hatóság folytat majd.

Péterfalvi egyben jelezte, hogy amennyiben hivatala nem találja kielégítőnek a Facebook válaszát, akkor élni fog a GDPR adta lehetőséggel, és Magyarország területén meg fogja tiltani a cégnek az adatkezelést. (Via MTI)