Korlátozott ismereteink szerint a vízben levő mikroműanyagok nem jelentenek egészségügyi kockázatot

Úgy tűnik, hogy az ivóvízben levő mikroműanyagok minimális egészségügyi kockázatot jelentenek csak, állítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a témában írt első jelentésében. Igaz, ezt a jó hírt azonnal be is árazták, mondván korlátozott ismereteink vannak csupán a témában, amit érdemes volna alaposabban kutatni. "Sürgősen többet kell tudnunk" - írta jelentésében a WHO.

A jelentés szerint a mikroműanyagok - vagyis bármilyen, 5 mm-nél kisebb műanyagdarab - tavakban, folyókban, ivóvízkészletekben is felbukkannak, de még a palackozott vizekben is. Ugyanakkor jelenlegi - ismétlem, korlátozott - ismereteink szerint ezek nem tünnek veszélyesnek az emberi egészségre, legalábbis abban a mennyiségben, amiben most előfordulnak a környezetben.

Ehhez azért a jelentés hozzáteszi, hogy az egész problémával csak az elmúlt pár évben kezdtek foglalkozni, így nem csupán ismereteink, hanem a rendelkezésre álló tényadatok mennyisége is csekély. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi vizsgálatok elég ad-hoc jellegűek voltak, a különböző kutatócsoportok különböző eszközökkel, eltérő módszertannal dolgoztak, így nehéz is egybevetni egymással a kutatásokat. "Az például, hogy az egyik kutatás szerint literenként száz mikrorészecske van a vízben, míg a másik szerint literenként csak egy, az a méréshez használt szűrő méretén is múlhat" - magyarázta Dr. Bruce Gordon a WHO-tól, hozzátéve, hogy pillanatnyilag még ott tartunk, hogy "nagyon gyenge módszertannal" készült kutatásokból kell következtetéseket levonnunk.

Gordon szerint ugyanakkor az eddigi kutatások "elég biztatóak" a fogyasztók számára. Ezek szerint ugyanis a nagyobb mikroműanyagdarabok teljes egészében, a kisebbek pedig javarészt egyszerűen csak áthaladnak a testünkön, nem szívódnak, oldódnak fel benne.

A WHO szerint amúgy a megfelelő szennyvízkezelés megoldja a problémát. A megfelelően kezelt szennyvízből, amiből eltávolítják az ürüléket és a vegyszermaradékot is, a mikroműanyagok 90 százaléka is kiszűrhető. Ezért nem is szerepel ajánlásaik között az ivóvíz mikroműanyagszűrése. A WHO szerint ehelyett inkább az ismert veszélyforrásokra kéne koncentrálni. Például az ürülékre. "Kétmilliárd ember iszik fekáliával szennyezett vizet, ez évi egymillió halálesetért felel. Ez az, amire koncentrálnunk kéne" - mondta Dr. Gordon. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.