Korlátozott ismereteink szerint a vízben levő mikroműanyagok nem jelentenek egészségügyi kockázatot

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Úgy tűnik, hogy az ivóvízben levő mikroműanyagok minimális egészségügyi kockázatot jelentenek csak, állítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a témában írt első jelentésében. Igaz, ezt a jó hírt azonnal be is árazták, mondván korlátozott ismereteink vannak csupán a témában, amit érdemes volna alaposabban kutatni. "Sürgősen többet kell tudnunk" - írta jelentésében a WHO.

A jelentés szerint a mikroműanyagok - vagyis bármilyen, 5 mm-nél kisebb műanyagdarab - tavakban, folyókban, ivóvízkészletekben is felbukkannak, de még a palackozott vizekben is. Ugyanakkor jelenlegi - ismétlem, korlátozott - ismereteink szerint ezek nem tünnek veszélyesnek az emberi egészségre, legalábbis abban a mennyiségben, amiben most előfordulnak a környezetben.

Ehhez azért a jelentés hozzáteszi, hogy az egész problémával csak az elmúlt pár évben kezdtek foglalkozni, így nem csupán ismereteink, hanem a rendelkezésre álló tényadatok mennyisége is csekély. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi vizsgálatok elég ad-hoc jellegűek voltak, a különböző kutatócsoportok különböző eszközökkel, eltérő módszertannal dolgoztak, így nehéz is egybevetni egymással a kutatásokat. "Az például, hogy az egyik kutatás szerint literenként száz mikrorészecske van a vízben, míg a másik szerint literenként csak egy, az a méréshez használt szűrő méretén is múlhat" - magyarázta Dr. Bruce Gordon a WHO-tól, hozzátéve, hogy pillanatnyilag még ott tartunk, hogy "nagyon gyenge módszertannal" készült kutatásokból kell következtetéseket levonnunk.

Gordon szerint ugyanakkor az eddigi kutatások "elég biztatóak" a fogyasztók számára. Ezek szerint ugyanis a nagyobb mikroműanyagdarabok teljes egészében, a kisebbek pedig javarészt egyszerűen csak áthaladnak a testünkön, nem szívódnak, oldódnak fel benne.

A WHO szerint amúgy a megfelelő szennyvízkezelés megoldja a problémát. A megfelelően kezelt szennyvízből, amiből eltávolítják az ürüléket és a vegyszermaradékot is, a mikroműanyagok 90 százaléka is kiszűrhető. Ezért nem is szerepel ajánlásaik között az ivóvíz mikroműanyagszűrése. A WHO szerint ehelyett inkább az ismert veszélyforrásokra kéne koncentrálni. Például az ürülékre. "Kétmilliárd ember iszik fekáliával szennyezett vizet, ez évi egymillió halálesetért felel. Ez az, amire koncentrálnunk kéne" - mondta Dr. Gordon. (Via BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.