Új-Zélandon részben betiltották a közös úszást a palackorrú delfinekkel

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Új-Zéland kormánya a palackorrú delfinek védelmében megtiltotta, hogy turisták úszkáljanak az állatokkal. Az ország természetvédelmi minisztériumának kutatásai szerint az emberek "túlontúl szeretik" delfineket, pedig ennek a kapcsolatnak "komoly hatása van a populáció pihenési és táplálkozási szokásaira".

A tilalom jelenleg az Északi-sziget Bay of Islands régiójára vonatkozik. Ez Új-Zéland egyik legnépszerűbb része kellemes klímája és homokos strandjai miatt. Az ország más részein egyelőre még kínálhatnak delfinúszást a túraszervezők.

A palackorrú delfinek jellemzően partközeli helyeken élnek, így nagy hatással van rájuk az ember közelsége. A Bay of Islands térségében a minisztérium adatai szerint 1990 óta 66 százalékkal csökkent az állomány. Így napjainkban már csak egy 19 delfinből álló raj szokott itt felbukkanni, melynek borjai 75 százalékban elpusztulnak. Ez rendkívül magas arány, amit még rabságban tartott delfineknél sem tapasztaltak.

Az úszástilalom mellett a delfinek megfigyelését is korlátozták a hatóságok. A jövőben a hajós túrák legfeljebb 20 percet tölthetnek a közelükben, reggel és délután pedig pihenő és táplálkozó időszakot jelöltek ki, mely idő alatt teljes békében kell hagyni az állatokat. Egyben vizsgálják azt is, hogy az egész térséget természetvédelmi övezetté nyilvánítsák. (Via The Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.