Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Brazíliában

külföld
2019 augusztus 29., 12:33
comments 30

Miután az elmúlt pár évhez képest idén nagyon megnőtt az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek száma, a brazil kormány 60 napos tűzgyújtási tilalmat rendelt el, írja a BBC

A rendeletet Jair Bolsonaro államfő írta alá, akire az utóbbi időszakban nagyon komoly hazai és nemzetközi össztűz zúdult, mert sokan úgy látják, hogy elnökként sokáig nem tett semmit az esőerdők védelmében. 

photo_camera Fotó: JOAO LAET/AFP

Az egyik legismertebb brazil környezetvédő közben szerdán arról beszélt, hogy a legrosszabb még csak most jöhet az Amazonasban. Az érintett dél-amerikai országok vezetői a jövő héten fognak összeülni, hogy a helyzetről beszéljenek. 

Környezetvédők szerint amúgy a tűzgyújtási tilalom nem sokat fog érni, mivel a most tomboló tüzek jelentős részét eleve illegálisan gyújtották, hogy az erdős területek kiirtásával teremtsenek újabb földterületeket a marhatartáshoz és a szójatermesztéshez. 

Idén több mint 80 ezer tüzet regisztráltak az Amazonas-medencében, ez 77 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. Környezetvédők szerint az emelkedés annak is köszönhető, hogy a szélsőjobboldali elnök, Bolsonaro kormánya a gazdáknak kedvező intézkedéseket hozott. 

photo_camera Fotó: GABRIELA BILO/ESTADAO CONTEUDO/Agência Estado

Az ügyészség állítólag már vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy lehetnek tüzek, melyeket illegális erdőirtások miatt gyújtottak, és a most elfogadott rendelet minden hasonló cselekedetet betilt. A rendelet csak pár kivételt jelölt ki: ha a környezetvédelmi hatóságok engedélyezik a tűzgyújtást, megelőző lépésként a vad erdőtüzek megfékezésére, illetve ha az őslakos közösségek hagyományos mezőgazdasági tevékenységével függ össze a tűz gyújtása. 

Közben viszont az erdőirtás mértékét ellenőrző Mapbiomas szervezet vezetője, Tasso Azevedo arról írt az O Globo című lapban, hogy azok, akik a termelhető földekért és új legelőkért irtják az erdőket, elsőnek mindig kivágnak fákat és növényeket, majd várnak pár egy darabig, hogy azok kiszáradjanak, és utána gyújtanak csak tüzeket. Azaz a mostani tüzek az április és június között elkövetett vágások következményei, és azt lehet tudni, hogy júliusban és augusztusban nagyon megnőtt a vágások száma, azaz sejthető, hogy rengeteg száradt, jól égő anyag hever a földeken. 

Azevedo szerint az erdőirtások sürgős leállítására van szükség, melyet szerinte elsősorban engedély nélkül, illegálisan tevékenykedő csoportok visznek előre, többek között az aranybányászok és a földbitorlók érdekében eljárva. Szerinte ha nem cselekednek gyorsan, sokkal nagyon katasztrófa is lehet a helyzetből. 

Brazília közben elfogadta Chile ajánlatát négy repülőgépről, mellyel a tüzeket lehet oltani, a kormány pedig 44 ezer katonát vezényelt a hét érintett államba, hogy küzdjenek a tűzzel. Ez azután történt meg, hogy Bolsonaro sokáig nem volt hajlandó komolyan venni a helyzet súlyosságát, de az Amazonas sorsa miatt hihetetlen nemzetközi és diplomáciai nyomás nehezedett rá, így végül puhult az álláspontja. 

A tüzek hátteréről korábban részletesen is írtunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.