A tüntetők megint körülvették a hongkongi repteret

2019 szeptember 1., vasárnap 8:58

Vasárnap demokráciapárti aktivisták körülvették a hongkongi repülőteret és akadályozták az utasok bejutását a reptérre.

Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

A hongkongi vasúti társaság közben a kormányzat és a reptéri hatóságok kérésére leállította a repülőtérre vezető vasúton a forgalmat. A South China Morning Post azt írta, 60 buszjáratot is felfüggesztettek.

Egy neve elhallgatását kérő tiltakozó azt mondta újságíróknak, hogy a repülőtér megszállásával fel akarják hívni a világ figyelmét a nagyobb demokráciáért folyó küzdelmükre és arra, amit a kormányzat és a rendőrség tesz velük. A hongkongi rendőrség közleményben azonnali távozásra szólította fel az aktivistákat.

Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

Az aktivisták ülősztrájkja miatt a repülőtér augusztus első felében pár napra leállt, és közel 1000 járatot kellett törölni. Az ülősztrájkra válaszul hozott bírósági határozat értelmében a hongkongi repülőtéren tüntetőknek tilos megzavarniuk vagy akadályozniuk az intézmény működését, és csak az arra kijelölt helyen tartózkodhatnak.

Fotó: Anthony Wallace/AFP

Szombaton megállították a forgalmat a város 5 metróvonalán is, miközben a tüntetők megpróbáltak átjutni Hongkong szigetéről a Kowloon-félszigetre. A tiltakozók általában a metrót használják arra, hogy eltűnjenek a rendőrség elől. A rendőrök több embert meg is vertek.

Bár a Civil Human Rights Front nevű ellenzéki csoport szombatra meghirdetett demonstrációját a rendőrség nem engedélyezte, aznap mégis több 1000 demokráciapárti tüntető vallási körmenetnek álcázott békés felvonulást tartott több központi kerületben. Később néhány csoport kukákból, jelzőtáblákból, utcai szemétből útakadályokat emelt. A tiltakozókkal kialakult összetűzésben a rendőrök könnygázt, vízágyúkat, kék festéket és gumilövedékeket is bevetettek.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint 3 hónapja tüntetnek, eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, és egy független bizottság létrehozását, aminek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

A kb. 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól. (MTI)