Téglák, Molotov-koktélok, könnygáz és vízágyúk - újra összecsaptak tüntetők és rendőrök Hongkongban

külföld
2019 szeptember 15., 10:50
comments 127

Ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel Hong Kongban, és vízágyúk, továbbá könnygáz bevetésére is szükség volt, a miután felvonulók téglákkal és Molotov-koktélokkal dobálták meg a törvényhozás épületét, és Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik bázisát a különleges közigazgatási területként felügyelt városállamban. 

Esernyővel védekeznek a tüntetők a vízágyúk sugaraival szemben Hongkongban 2019. szeptember 15-én
photo_camera Esernyővel védekeznek a tüntetők a vízágyúk sugaraival szemben Hongkongban 2019. szeptember 15-én Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Egy csoport letépte és felgyújtotta a Kínai Népköztársaság közelgő, 70. születésnapját népszerűsítő molinót is. Egy vízágyú ki is gyulladt, miután tüntetők megdobták egy Molotov-koktéllal. 

Már nem százezres nagyságrendű megmozdulás zajlott az utcán, mint augusztusban, az incidens jelzi, hogy nem csillapodtak le az indulatok azután sem, Carrie Lam kormányzó szerdán bejelentette: visszavonja a kiadatási törvény tervezetét, ami hónapok óta tartó tiltakozáshullámot indított el a városállamban. 

A törvény értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, ami megkönnyítette volna a politikai menekültek kiadatást is, és mindez a városállam autonómiájának csökkentését jelentette volna. 

A korábban többször milliós tömeget vonzó megmozdulások a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak, és nem csak a kormányzó lemondását, a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását, de mindemellett szabad és demokratikus választásokat is követeltek. 

Lam egy kiszivárgott magánfelvétel alapján arról beszélt, hogy szíve szerint lemondana, de később tagadta, hogy benyújtott volna erről szóló nyilatkozatot, és tagadta, hogy erre készült volna. 

A kínai kormány korábban is fenyegette és támadta a tüntetőket. A július 21-i megmozdulások után triádok támadtak ártatlan demonstrálókra, később pedig a hadsereg is jelezte, hogy kész megvédeni Hongkongot a tüntető hordáktól. Több tucat tüntetőt letartóztattak. (Reuters

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.