Trump megvonja Kaliforniától az engedélyt a kipufogógáz-kibocsátás önálló meghatározására

Donald Trump bejelentette, hogy a kormánya megvonja Kaliforniától a szövetségi engedélyt arra, hogy önállóan határozza meg a kipufogógáz-kibocsátási szabályokat. Az amerikai elnök azt írta, a döntés után „olcsóbb és biztonságosabb autók” gyártására nyílik lehetőség, és egyben bejelentette azt is, hogy a szövetségi kormányzat új károsanyag-kibocsátási szabályozást tesz közzé.

Elemzők szerint a háttérben a szövetségi kormány és Kalifornia közötti vita húzódik meg, elsősorban arról, hogy Washington nem akarja kiengedni a kezéből az autógyárakkal folytatandó tárgyalásokat, illetve az egész országra érvényes, a korábbi szigorításokat lazító egységes károsanyag-kibocsátási szabályzót akar bevezetni. Korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy Kalifornia állam júliusban négy autógyárral (Ford, Honda, Volkswagen, BMW) írt alá külön megállapodást. Az egyezményben az érintett gyárak a jelenlegi szövetségi szabályozásnál szigorúbb károsanyag-kibocsátási normák tiszteletben tartására vállaltak kötelezettséget.

Az USA legnépesebb tagállamának régóta joga volt az önálló döntésre az ügyben, de a Trump-kormányzat szerint ennek nem tagállami, hanem szövetségi hatáskörnek kell lennie. Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója „politikai bosszúnak" minősítette a Trump által bejelentett döntést. „Kalifornia soha nem fog engedélyt kérni Washingtontól azért, hogy megvédhesse a családjai és gyerekei egészségét és biztonságát” – nyilatkozta a kormányzó.

A szövetségi környezetvédelmi hivatal (EPA) egyelőre nem jelentette be a Kaliforniának eddig megadott engedély visszavonását. (MTI)